Rising Architecture Week bjuder på flera arkitekturevenemang i Aarhus, Europas kulturhuvudstad 2017. I den kreativa miljön på Godsbanen intar det tyska arkitektkollektivet Raumlabor scenen, med en imponerande Troldtekt-installation.

Installationen består av Troldtekt akustikplattor, uppbyggda till ett fem meter högt ”korthus”. När biennalen är över kan plattorna tas ner och återanvändas i byggnaden, betonar arkitekterna.

Troldtekt, Raumlabor - Rising Architecture Week 2017

Rising Architecture Week etablerades som internationell arkitekturbiennal 2015 och är arkitekturens huvudevent i Aarhus under året som Europeisk kulturhuvudstad. Biennalen försöker se med nya ögon på samhälle, stad och liv, för att försöka hitta svar på hur arkitekturen kan bidra till att lösa framtidens utmaningar.

Detta ska ske bland annat genom en konferens på Godsbanen, där deltagare som Daan Roosegarde (Nederländerna), Jan Gehl (Danmark), Rob Adams (Australien) och John Thackra (Storbritannien) medverkar. ”Den Rå Hal”, Godsbanens storhall, kommer att anpassas av det tyska arkitektkollektivet Raumlabor.

Med hjälp av vita Troldtekt akustikplattor tänker arkitekterna bygga ett fem meter högt ”korthus” som delar in hallen i tre områden: ett scenområde, ett loungeområde och ett workshopområde. Här beskriver Francesco Apuzzo, arkitekt i Raumlabor, tanken bakom installationen.

Hur skulle du beskriva er Troldtekt-installation?
– Hallen på Godsbanen är en stor öppen yta som domineras av den vackra träkonstruktionen i taket. De höga väggar som vi bygger av Troldtekts akustikplattor, delar in konferensområdet i mindre sektioner som deltagarna kan förflytta sig mellan. Samtidigt ska väggarna förhindra att man ser hela konferensområdet vid första ögonkastet.

Vad är den konstnärliga tanken bakom installationen?
– Väggarna bygger vi uteslutande genom att stapla akustikplattorna i olika mönster. Det sker ingen tillskärning av plattorna, och inga skruvar används. Materialet ger därför samma industrikänsla som i en produktionshall.

Inom modern produktion strävar man efter att spara tid och energi i syfte att minska produktionskostnaderna, men även för att uppnå hållbart resursnyttjande. Vi försöker överföra sådana tankegångar till det här projektet, genom att minimera resursförbrukningen i den tillfälliga installationen.

Akustikplattorna tas tillfälligt från Troldtekts lager för att användas på ett nytt, överraskande sätt, men efter konferensens slut kan akustikplattorna användas så som det är tänkt från början.

Vilken upplevelse vill ni ge konferensens deltagare?
– När vi etablerar en ny miljö i en befintlig byggnad, skapar vi en struktur som är oberoende av byggnadens huvudaxel och orientering. Meningen med den nya strukturen är att den ska erbjuda ett antal välkomnande och behagliga områden för fördjupning, så att deltagarna kan koncentrera sig och bidra till diskussionerna. I det hänseendet är vi särskilt nöjda över Troldtekt-plattornas akustiska egenskaper och förmåga att skapa ett behagligt inomhusklimat.

Rising Architecture Week handlar om nytänkande och att utveckla lösningar på utmaningar i samhället. Vilka utmaningar vill ni lösa med er Troldtekt-installation? 
– En av de viktigaste aspekterna i vårt yrkesfack, i synnerhet när man arbetar med tillfällig arkitektur, är att ha ett respektfullt förhållningssätt till resursnyttjande och avfallsminimering. Vi uppfattar inte det som en begränsning, utan som en möjlighet att uppmärksamma yrkesskicklighet och ett gott hantverk.

Installationen under Rising Architecture Week är ett exempel på hur sådana tankar kan överföras till många andra situationer och projekt av olika format. Det här är väldigt relevant, eftersom alla byggnader och aktiviteter i samhället kan betraktas som tillfälliga.

Fakta om Raumlabor

 

 

  • Raumlabor är ett Berlin-baserat arkitektkollektiv som har funnits sedan 1999.
  • Arkitekterna i kollektivet arbetar med urban design, arkitektonisk design, konstruktion, interaktiva miljöer och research.
  • Raumlabor fokuserar i synnerhet på offentliga rum, stadsomvandling och gränsen mellan det offentliga och privata.
  • Läs mer om Raumlabor 
  • Se programmet för konferensen på Godsbanen 
Troldtekt, Raumlabor

Det tyska arkitektkollektivet Raumlabor besökte Troldtekts produktion i Troldhede (DK) i juni. Här presenterade arkitekten Francesco Apuzzo tanken bakom det imponerande Troldtekt "korthus" som kommer att upplevas under Rising Architecture Week från 11-15. September i Århus.

Troldtekt, Raumlabor

Raumlabors fabrikbesök i Troldhede erbjöd också en rundtur i produktionen av Troldtekt akustikplattor.

Troldtekt, Raumlabor

Arkitektkollektivet Raumlabor och The Architecture Project vid besök på Troldtekts fabriken i Troldhede (DK).

Troldtekt, Raumlabor

Arkitekt i Raumlabor, Francesco Apuzzo, upplever Troldtekts träull mycket nära.

Troldtekt, Raumlabor

Under sitt besök i Troldhede såg arkitekterna från Raumlabor hela produktionsprocessen bakom Troldtekts akustiska plattor.

Troldtekt, Raumlabor

Raumlabor besök hos Troldtekt erbjöd också på chansen att se där de naturliga materialen träull och cement blandas.

Rising Architecture Week 2017

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Raumlabors Troldtekt-installation under uppbyggnad på Godsbanen innan öppningen av Rising Architecture Week.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekts ”korthus” tog upp hela Den Rå Hal och fungerade både som rumsavdelare och akustikreglerande installation i det stora rummet.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekts ”korthus” utgjorde tillsammans med Troldtekts pallar och modeller framtidens byggnadsutställning i Den Rå Hal.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Raumlabor on stage under Rising Architecture Week 2017 på Godsbanen i Århus.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekts ”korthus” delade in det stora konferensområdet i mindre sektioner och fungerade som effektiv bakgrund för scenområdet.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt akustikplattor används på ett nytt och överraskande sätt – uppställda som korthus i olika mönster.