Studentboende med havsutsikt

Med Limfjorden som närmaste granne har det nya studentboendet PFA Kollegiet i Ålborg ett läge utöver det vanliga. Samtidigt finns här ett fokus på lärande, gemenskap och hållbarhet.

En före detta kontorsbyggnad i Nørresundby i utkanten av Ålborg har förvandlats till ett modernt studentboende med 220 lägenheter. På bottenplan finns entré och ett flertal gemensamma utrymmen, medan bostäderna är fördelade på de övriga fem våningarna, varav den översta utgörs av ett penthouse med tillhörande takterrass.

Byggnadens kontorskänsla har ersatts med en mer varierad design, där ”hyllor” i fibercement med olika djupa balkonger ger fasaden ett spännande uttryck. Alla lägenheter är utrustade med badrum och vissa med balkong, medan köken delas av 9–12 personer. Och det är de gemensamma köken som ger plats för spontant umgänge.

Arkitema Architects har stått för både renovering och inredning av studentboendet, med fokus på att skapa en välkomnande och robust känsla. I de gemensamma köken och i korridorerna har man använt Troldtekt akustikplattor i naturträ, som passar bra ihop med övriga material och färger.

Hållbara material

Med anledning av PFA-stiftelsens 100-årsjubileum har PFA Pension tagit initiativ till att bygga studentbostäder i fyra danska städer – däribland Ålborg. Viktiga aspekter för samtliga byggnader är lärande, gemenskap och hållbarhet.

När kontorsbyggnaden i Ålborg skulle göras om till studentboende valde man att använda hållbara material med lång livslängd, minimal miljöpåverkan och positiv effekt på inomhusklimatet. Ombyggnationen med fokus på materialen gör att PFA Kollegiet väntas uppnå DGNB-certifiering på silvernivå.

På bottenvåningen med högt i tak har Troldtekt-plattor i färgen naturgrå installerats överallt, vilket ger god akustik i såväl studie- och musikrum som tvättstuga. Och med utsikt över fjorden och Ålborg har de boende tillgång till en mängd olika aktiviteter och faciliteter som bidrar till just lärande, gemenskap och hållbarhet.

Fakta

Projekt:
PFA Kollegiet Aalborg, Danmark
Arkitekt/Inredning/Specialdesign:
Arkitema Architects
Byggherre:
PFA Pension A/S
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ, naturgrå
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, 11 mm fas, K11
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Certifiering

Ombyggnationen med fokus på materialen gör att PFA Kollegiet väntas uppnå DGNB-certifiering på silvernivå.