Balanserad förnyelse

Det före detta posthuset i Hvidovre har byggts om till ett modernt hälsocenter, där vårdtagare välkomnas till en inbjudande lokal med utmärkta faciliteter för sjukgymnastik.

Det röda tegelhuset i två våningar ligger omgiven av en grönskande park, som under ombyggnationen fick en direktförbindelse till centrets faciliteter för sjukgymnastik. På entréplanet mottas vårdtagare i ett stort, ljust rum där det finns information och möbler att sitta och vänta i. De två stora takfönstren ger rummet en ljus och luftig atmosfär. Tre stora träningssalar är inredda med samma känsla för ljus och rymd.

Arkitektbyrån Nordic office of architecture, som har stor erfarenhet av vårdbyggnation, har lagt fokus på att skapa ett stort ljusinsläpp, och samtidigt bevara befintliga kvaliteter hos den tunga tegelbyggnaden.

Invändigt är också ambitionen att skapa balans mellan förfinade och rustika material tydlig. På källarplanet har nivåskillnaden mot parken utnyttjats så att den ursprungliga källaren vetter direkt ut mot rådhusparken, med ytterligare en träningssal som har direktförbindelse med parkens gröna rum. På första våningen finns behandlings- och samtalsrum samt administration.

Harmonisk design

Hälsocentrets entréplan med träningssalar rymde ursprungligen posthusets lager och har därför högt i tak. För att säkerställa god akustik er här monterad Troldtekt akustikplattor. Arkitektfirman har på ett vackert sätt byggt in belysningen i taket.

Glaspartier kring träningssalarnas entrédörrar skapar kontinuitet mellan rummen och fördelar dagsljuset mellan dem. Utöver vackra, sammanhängande tak och golv har hälsocentret inretts med dekorativa trädetaljer, som skapar en inbjudande atmosfär.

Fakta

Projekt:
Hvidovre Hälsocenter, Danmark
Arkitekt:
Nordic office of architecture
Byggherre:
Hvidovre Kommune
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Extremt fin (0,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, fals och spår, K5 + K5-FN
Montering:
Med T35-profilsystem
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt