Innovativ psykiatri med människan i centrum

Den nya psykiatriska avdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) uppmuntrar till interaktion med platsen och naturen. Arkitektbyrån bakom projektet arbetar med helande arkitektur, med målet att skapa en läkande vårdmiljö.

När vädret tillåter kan patienter och personal på Södra Älvsborgs sjukhus psykiatriska avdelning njuta av morgonsolen på innergården, där solljuset strilar in genom tallkronorna. Det är bara en av de helande designprinciperna bakom byggprojektet, som ska ge patienterna en känsla av frihet, självständighet och personligt ansvar.

Den psykiatriska avdelningen omfattas av kontor, en rehabiliteringsmottagning och en akutmottagning med 80 vårdplatser för vuxna samt en avdelning med 10 vårdplatser för barn och ungdomar.
Den psykiatriska avdelningen ligger inte långt från Borås centrum, och White Arkitekter har strävat efter att skapa en modern offentlig byggnad baserat på input från användare och personal – utan institutionskänsla.

Våren 2021 nominerades Södra Älvsborgs sjukhus till prestigefyllda European Healthcare Design Awards i kategorin Mental Health Design.

Ljus och materialval

Avdelningen, som består av två renoverade byggnader samt två helt nya, har fått en placering som utnyttjar det naturliga dagsljusets helande effekt. Den har till exempel innergårdar som vetter mot öster, så att patienterna kan njuta av soluppgången, och alla rum har utsikt över omgivande parker eller skog, vilket förstärker känslan av frihet.

Glaspartierna ut mot innergårdarna syftar till att förhindra rymningsförsök och minskar samtidigt känslan av fångenskap. En slingrande stig leder till trädgården vid rehabiliteringsmottagningen, så att patienterna kan gå lite längre promenader och röra på sig.

Frihet – ensam eller tillsammans med andra

Avdelningen är utformad så att patienterna ska ha möjlighet att vara för sig själva, men inbjuder också till att umgås med andra. Alla patientrum är enkelrum med egen balkong som gör det möjligt att ta del av livet utanför. I de små vardagsrummen och avdelningens stora matsal kan patienter och personal träffas och umgås.

Det finns också trygga och ljusa personalrum, där de anställda kan dra sig tillbaka och ta rast under intensiva arbetspass.

Byggnaden har dessutom en genomtänkt akustik. I taket på det stora invändiga torget som binder samman entré, incheckning, informationsdisk och samtalsområden har Troldtekt akustikplattor monterats för att ge alla besökare ett behagligt mottagande i form av god akustik.

– Ljud är en av de miljöfaktorer som vi är väldigt noga med att utforma korrekt i psykiatriska byggprojekt. Att skapa en dämpad och behaglig akustik i ett rum kan bidra till att motverka stress och ångest, som kan uppstå i bullriga miljöer, förklarar arkitekten Peter Johnstone på White Arkitekter.

– Materialvalet är också viktigt. Vi väljer gärna trä, eftersom det ger en varm och naturlig känsla. Materialen, tillsammans med den goda akustiken, har en positiv inverkan på tillfrisknandet, fortsätter han.

>> Du kan också läsa mer om White Arkitekters arbete med helande arkitektur i den här artikeln

Fakta

Projekt:
Ny psykiatrisk avdelning på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås
Arkitekt:
White Arkitekter
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Grov (3,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Med Troldtektskruvar
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Felix Gerlach

Awards

Highly commended vid European Healthcare Design Awards 2021.