Mysig matmarknad i historisk byggnad

Boltens Gård i centrala Köpenhamn drevs under många år som diskotek, men har efter en större renovering omvandlats till matmarknad och lockar nu en bredare publik.

Till både turisternas och lokalbefolkningens glädje har Köpenhamn fått ett nytt matställe, Boltens Food Court, där man kan njuta av goda smaker och trevlig samvaro i en historisk miljö.

Den gamla k-märkta köpmansgården Baron Boltens Gård på Gothersgade 8 byggdes 1767 och är därmed en av Köpenhamns äldsta. Därför krävdes en varsam renovering. Det var emellertid nödvändigt att renovera lokalen, eftersom den tidigare fungerade som diskotek.

Nu finns här i stället matmarknaden Boltens Food Court, inspirerad av Copenhagen Street Food som tidigare låg på Papirøen. Här kan gästerna njuta av mat och dryck i en miljö kantad av korsvirkeshus.

Det är Årstiderne Arkitekter som ligger bakom designkonceptet för Boltens Food Court, med allt från fasadrenovering till val av färger, belysning, inredning och möbler. Detta har bland annat resulterat i möbler tillverkade av återvunnen plast.

Från rå industrikänsla till mysig stadsmiljö

Bland annat har gårdens befintliga byggnad Industrien genomgått en stor omvandling, och matmarknaden inryms nu på de tre nedersta våningarna. Det finns 14 olika stånd med smaker från hela världen – Marocko, Italien, Indien och naturligtvis Danmark.

Under renoveringen hittade man en gammal upphöjd plattform mellan källaren och bottenvåningen, vilket gjorde att man kunde skapa ett öppet rum i tre etage. En trappa i det centrala burspråket förbinder nu de tre våningarna, och på sommaren kan glasfasaden öppnas upp mot gårdsmiljön.

På samtliga våningar har taken försetts med partier av grå Troldtekt-akustikplattor, vilket bidrar till att dämpa ljudnivån i en lokal där akustiken annars kan vara en utmaning. Samtidigt passar Troldtekts cementbundna träullsplattor visuellt bra in i den råa miljön.

Fakta

Projekt:
Boltens Food Court i Köpenhamn
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturgrå
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Niels Nygaard