Cirkulärt café med havsutsikt

Här träffas vänner och dricker te och affärsbekanta och äter lunch. Här kan man värma sig efter en tur i skogen eller ett dopp i Öresund. Café Jorden Rundt ligger på Strandvejen vid Charlottenlund mellan travbanan och Charlottenlund Søbad.

Café Jorden Rundt är en rund byggnad med koppartak, som är av äldre datum. Byggnaden uppfördes 1939 vid vändplatsen för spårvagnen och hållplatsen för linje 14. I huset inreddes en väntsal, kiosk och en toalett och så såg det ut fram till 1972.

1991 öppnade Café Jorden Rundt efter en omfattande renovering. Den särpräglade formen och de vackra detaljerna har bevarats. Bänkarna i trä som böjer sig efter byggnadens ursprungliga utsida är originalbänkar som för tankarna tillbaka till spårvagnarnas tid.

Två cirklar

Caféet är öppet från morgon till kväll och är inrett så att man beställer mitt i byggnaden, där det finns lite takbelysning. Härifrån kan man gå in i köket som nyligen byggdes ut. Detta var den ursprungliga, cirkulära byggnaden med fönster hela vägen runt, och ett stort skärmtak gav skydd åt väntande passagerare.

Nu har den yttersta delen inretts för att användas året runt och självklart med glaspartier för utsiktens skull. Den innersta delen av caféet har inretts med vita Troldtekt träbetongtak i en fin radiell upphängning. I det tidigare uterummet har man använt Troldtekt i färgen naturgrå, vilket skapar en fin uppdelning mellan de två rummen.

Troldtekttaket bidrar med bra akustik, vilket är avgörande för att säkerställa den mysiga atmosfären i caféet.

Fakta

Projekt:
Café Jorden Rundt i Charlottenlund, Danmark
Arkitekt:
Originalritning av Helge Møller
Byggherre:
Café Jorden Rundt
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Naturgrå & vit 101
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
11 mm fas, K11
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt