SAS-huset på Köpenhamns flygplats

Vid Varegård Vest mellan terminal 1 och 2 ligger SAS:s administrationsbyggnad. I början av 2005 inreddes en del av byggnaden med faciliteter för SAS-personal som arbetar på flygplatsen eller i luften. Man inredde en matsal, vilorum och briefingen där de anställda kan slappna av och samla energi.

Nya funktioner

SAS-huset byggdes för 20 år sedan som en administrationsbyggnad. I mitten av byggnaden kör man över till varugården och från porten sett ligger administrationen på den ena sidan och personalfaciliteterna på den andra sidan. Personalavdelningen ligger på undervåningen och består av en välvd byggnad ut mot cirkulationsplatsen, som tidigare varit omklädningsrum. En större rockad av personal och funktioner i huset har öppnat upp för en gemensam matsal och ett kafé. KHR arkitekter har ritat det ursprungliga huset, den välvda tillbyggnaden på undervåningen och den senaste renoveringen.

Den välvda matsalen och briefingen

Den nya matsalen upplevs som luftig, rymlig och perfekt för en paus före eller efter att t.ex. kabinpersonalen har fått uppdateringar i briefingen. Långbord är placerade längs den välvda väggen och mitt i rummet är buffén uppställd, och här kan personalen fylla på med energi. Som en förlängning av matbordet och buffén är rummet inrett med sköna fåtöljer och några datorer i ena hörnet. En flytande samling funktioner, som verkligen fungerar. Matsalen är enkelt möblerad i ljusa färger och med parkettgolv och Troldtekt akustiktak

Briefingen är inredd med mindre sittgrupper där kollegorna kan umgås. Brevlådor och bagageförvaring dominerar rummet samt fler datorer, som personalen använder. Ett rum med mycket liv och rörelse och lite hektisk stämning. Här har KHR arkitekter också valt att använda Troldtekt som takbeklädnad, och för att begränsa solinsläppet och därmed även värmen i rummet. Troldtektplattorna är enkelt monterade mellan några av taksparrarna i det snedställda takbelysningspartiet.

Arkitektens val

Anders Nøhr från arkitektkontoret KHR förklarar varför man har valt att använda Troldtekt i taket på byggnaden. ”Husets arkitektur är rå och rustik och till det passade Troldtekts ytstruktur. En stor matsal som denna kräver bra akustik ‒ ett problem som Troldtekt kan lösa.” Ett material som för övrigt rekommenderades av Luftfartens BST och föreslogs av byggherren – CPH.

Rummen som omfattas av ombyggnaden skapar tillsammans en rumslig kontinuitet eftersom samma takmaterial har använts i alla rum. Sammantaget kan SAS-husets ombyggnad beskrivas med lyckad inredning och arkitektoniskt sammanhang. Att akustiken fungerar väl förstärker den fina upplevelsen av en rad personalfaciliteter med hög komfort.

Fakta

Projekt:
Ombyggnad av SAS-huset på Köpenhamns flygplats, Danmark
Arkitekt:
KHR A/S
Byggherre:
CPH
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt