En perfekt länk mellan gammalt och nytt

Byggnaden The Loom i London är fylld av berättelser som nystar upp och ger inblickar i dess rika historia. 

Det är inte ofta som arkitekter, i det här fallet Duggan Morris, får möjligheten att skapa en perfekt länk mellan det moderna och det antika. Det här är precis vad som skett genom den briljanta lösning där en av östra Londons äldre byggnader har förvandlats från lagerlokal för ylle till moderna kontorsmiljöer.

Under förvandlingen har man bland annat flyttat huvudentrén och skapat kontors- och personalutrymmen som café, men även unika funktioner som de dramatiska, välkomnande portarna i vävd metall och specialbeställda konstverk, som dominerar den flera våningar höga innergården. 

En annan av arkitektens lösningar var att låta Troldtekts akustiska takplattor i träull bilda en attraktiv länk mellan de många olika delarna av den 9 300 kvm stora byggnaden, liksom att återanvända många ursprungliga, äldre material för att väcka nytt liv i den tidigare bortglömda lokalen. Öppningar har brutits upp i de befintliga avdelande tegelväggarna, och de ursprungliga bärande stolparna har lämnats kvar.

The Looms betydelsefulla roll har resulterat i att byggnaden blivit Klass 2-listad. Den har också tilldelats en utmärkelse i kategorin för renoverade/återanvända arbetsplatser i London-regionen, för att ha anpassat en äldre lokal för modernt bruk med begränsningen att mindre än hälften av lokalens insida får vara nybyggnationer.  Här är resultatet en spännande historisk plats där kreativa idéer kan frodas på nytt.

Enligt arkitekten var tanken att skapa en lekfullt surrealistisk tolkning av byggnadens historia med en känsla av underverk och spektakel – en miljö som skulle illustrera den nya kreativa gemenskapen i The Loom.  En av idéerna var att utnyttja den höga, smala och mycket deskriptiva väggmålningen i byggnadens hjärta genom att låta en berättelse nystas upp för dem som går upp igenom byggnaden – precis som ullen nystas upp från ett får!

Fakta

Projekt:
Omvandling av tidigare lagerlokal till modern kontorsbyggnad i London, Storbritannien
Arkitekt:
Duggan Morris
Troldtekt Produkter
Takplattor:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Kantdesign:
Raka kanter, K0, moterade med Troldtekt skruvar
Text & Bilder
Text:
Christopher Sykes, Pressential LLP
Bilder:
Jack Hobhouse