Charmerande gömställe vid Begtrup Vig

På Djursland ligger ett arkitektritat fritidshus i en klass för sig. Det stora fönsterpartiet inbjuder havets blå nyanser och låter lugnet sänka sig i det stilrena huset. Här var Troldtekt tak det kontrastfyllda valet.

Troldtekt, Begtrup Vig
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

På en sluttning i Begtrup Vig ligger familjen Madsens fritidshus. Ett charmerande gömställe, med möjlighet att stänga av omvärlden och bara njuta av utsikten över Århus Bugt. I samarbete med en arkitekt utformades huset efter familjens önskningar, så att det idag endast är taket och ytterväggarna som är original.

Sett från vattnet är fasaden vit och lugn. Från landsidan möter den som kommer körande på den smala och backiga vägen en rödbrun, varmt mahognyfärgad skapelse. På denna sidan är fönster och dörrar nämligen klädda med detta mörka träslag. Inomhus väntar ett tredje utseende. Här är alla dörrar, golv och lister av ek. Den röda tråden i de tre olika stilarna är användningen av kvalitetsprodukter och hur ljuset enkelt tränger in i rummen, vilket tillsammans bidrar till ett stilrent och modernt fritidshus.

Troldtekt skapar sammanhang
I alla husets rum har man monterat Troldtekt-tak, men även husets taktfot är täckt av de vita akustikplattorna. På det sättet är Troldtekt det genomgående elementet, som skapar sammanhang i hela huset.  Även det tillhörande skjulet är beklätt med Troldtekt takplattor.

– I fritidshuset har vi lekt med att använda lister för att skapa en bra avgränsning mot Troldtekt-taket. När vi nu har valt massiva dörrar av ek är det viktigt att väggarna och taket är vita, säger ägaren Søren Christian Madsen. 

Det finns flera skäl till att Søren Christian Madsen har valt Troldtekt-tak till det arkitektritade fritidshuset. Först och främst är Troldtekt-produkten vald för att tillföra huset ett rått utseende mellan de många sofistikerade materialen. Akustikmässigt har taket också blivit en vinnare:

– Ljudmässigt gör Troldtekt-taket helt klart skillnad. Vårt hus kunde inte klara mer trä, och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Søren Christian Madsen.