Sommarhus med rå estetik och elegant akustik

När Ivar och Dorthea övertog familjesommarhuset 2015, bestämde de sig för att riva det gamla huset och bygga ett nytt. Fasaden av obehandlat lärkträ framhäver husets råa och nordiska uttryck medan en elegant listtaklösning säkerställer samspelet mellan akustik och estetik.

På en tomt full av atmosfär vid Hulsig söder om Skagen har Ivar och Dorthea byggt ett nytt sommarhus för hela familjen. När de övertog sommarhustomten på Nordjylland från Ivars föräldrar 2015 beslutade de sig för att riva det befintliga och nerslitna sommarhuset från 1967. Istället byggde de ett nytt trähus.

Ett av ägarnas önskemål för det nya sommarhuset var att det skulle vara så underhållsfritt som möjligt. Därför är husets yttre fasader klädda med obehandlat lärkträ, som bidrar till husets strama modernistiska stil.

– Interiören är trogen husets utvändiga uttryck. Väggarna är klädda med plywoodskivor av björkträ som är behandlat med golvlack. Tillsammans med husets stora glaspartier har det gjort att rummen domineras av hårda ytor och vi rekommenderade därför ägarna att välja en ljudabsorberande taklösning, berättar Hanne Lind-Bonderup, som är arkitekt och partner på Tegnestuen LBB3 

Funktionellt och estetiskt
För att säkerställa god akustik valde ägarna därför ett tak av Troldtekt akustikplattor i alla rum i huset. På plattornas undersida har man satt trälister som får taket att samspela visuellt med husets övriga uttryck.

– Vi var inspirerade av ett tak som vi hade sett på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn med de ljusa listerna på undersidan av akustikplattor. När vi under ett möte hos vår arkitekt såg att de på sitt ritkontor hade ett liknande listtak valde vi att gå vidare med lösningen i vårt sommarhus. Vi blev riktigt nöjda med det eftersom det förenar det visuella med otroligt bra akustik, berättar Ivar.  

Fakta

Projekt:
Sommarhus vid Hulsig söder om Skagen, Danmark
Arkitekt:
Tegnestuen LBB3
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor + eftermonterade trälister som kundlösning
Färg:
Naturgrå
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant, K0
Montering:
Speciallösning
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt