Öppen planlösning sätter akustiken på prov

En minimalistisk inredning med få dörrar och stora fönsterpartier ger ljudet fritt spelrum i bostaden i Silkeborg. Därför följer ett akustiktak från Troldtekt med den öppna planlösningen hela vägen, så att hemmet blir en trivsam plats att vistas på.

På en hörntomt i Silkeborg ligger ett funkishus på 170 m2 med plant tak och väl tilltagna fönsterpartier. Huset har en öppnare planlösning än de flesta klassiska småhus. Vardagsrum, kök, matsal och hall hänger samman i ett enda stort rum med bara en mittkärna som bryter av. Kärnan innehåller toalett och skafferi och har inbyggda nischer på sidorna där det finns en arbetsstation och läsplats.

Den öppna planlösningen, de stora fönsterpartierna och golvet av skifferklinker ger huset en känsla av rymd – men också utmaningar när det gäller akustiken.

– Vi har valt akustiktak från Troldtekt i hela huset. Dels för att ett genomgående tak ger det mest eleganta visuella uttrycket, men också för att det är superviktigt att få ordning på akustiken i ett sådant här hus, där ljudet rör sig lätt. Akustikplattorna har därför en enorm effekt, berättar Henrik Dissing, chef för HD Bolig, som har uppfört och inrett huset.

Fokus på naturmaterial
För Henrik Dissing är det viktigt att huset ska vara trivsamt och ha charm, även om det är nybyggt. Därför har man i stor utsträckning använt naturmaterial till inredningen, som därmed också blir miljövänlig.

– Bostaden ska kännas naturlig och trevlig att vistas i. Vi har valt ett rustikt skiffergolv och akustikplattor från Troldtekt, som skapar en kontrast till husets skarpa linjer och minimalistiska inredning. Utvändigt bryts det svarta teglet av med ljust termoträ och en stor träaltan med tak. Över huvud taget finns ett intressant samspel mellan kontrastfyllda material, säger Henrik Dissing.

Altanen är byggd på samma nivå som huset, så att uterummet blir en utvidgning av den invändiga boytan. Den har ett perfekt läge i sydväst helt utan insyn eller störande trafik. På så sätt blir den till ett charmigt uterum.

Fakta

Projekt:
Privatbostad i Silkeborg, Danmark
Arkitekt:
HD Bolig
Byggherre:
HD Bolig
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101
Struktur:
Ultrafin (1,5 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekskruvar
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Anette Roien