Modernt hem i den gamla ladan

En ung familj har fått en tidigare lantbruksbyggnad omvandlad till ett unikt bostadshus efter en design från det Darmstadt-baserade byggnads- och planeringskontoret ”bauzeit!”.

Den trehövdade familjens ombyggda lada i Teltow-Fläming i förbundslandet Brandenburg inte långt från Berlin är en del av en före detta trelängad gård som troligen byggdes omkring 1910. Familjens mål att nyttja och bevara befintliga strukturer utan att imitera det gamla och på så sätt skapa ett helt nytt, modernt hem har byggherrarna klarat på ett imponerande sätt under den omfattande renoveringen.

Rustikt modern charm på insidan

Eftersom byggnadens stomme var mycket välbevarad kunde de gamla träbjälkarna användas som en grundstruktur för rummen. Hela den invändiga konstruktionen har byggts med träreglar, både som skal för ytterväggarna samt för tak och innerväggar. I den ombyggda ladans mittdel har alla bjälkar bevarats som ett synligt bjälklag och ger hela huset en rustik, mysig charm.

För att matcha de gamla bjälkarna har man använt ek som det dominerande träslaget för dörrar, golv och trappstegen i de öppna trapporna. I köket understryker en klinkervägg byggnadens rustika karaktär. Husets hjärta är dock det imponerande vardagsrummet med en takhöjd på nio meter, vilket också är extra ljust och öppet bland annat tack vare ett takfönster.

Fönsterkarmar försvinner i klinkerfasaden

För att till fullo lyfta fram det röda murverket försvinner de grå träfönsterkarmarna visuellt bakom klinkerfasaden. Fönstervalven är alla gråputsade och ska kombineras med matchande utvändiga fönsterbrädor.

Den mer än fyra meter höga ladugårdsdörren av mörkt trä med fönster från golv till tak i mitten drar till sig betraktarens uppmärksamhet. Det gör också ett litet välvt fönster som sticker ut från de övriga raka och tydligt skurna fönstren. Taket är täckt med falsad aluminium som matchar fönstrens grå färg.

Akustikplattor som designelement

För optimal akustik i det extraordinära huset med den stora gavelväggen och även som ett designelement har man använt Troldtekts akustikplattor i svart och naturträ i den ombyggda ladan. De bildar en vacker kontrast till de bruna bjälkarna och golven samt till de ljust målade väggarna, och matchar också de grå fönsterramarna och grå metallräckena perfekt.

Fakta

Projekt:
Ombyggnad av en gammal lada till bostadshus i Stangenhagen, Tyskland Instagram: @auf_dem_hof
Arkitekt:
bauzeit! Byggnads- och planeringskontor; Darmstadt
Byggherre:
Privat
Troldtekt produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207, naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Olaf Wiechers, arkitekt
Foto:
Olaf Wiechers, arkitekt