Grundskolans nya ansikte

Hamburg växer - och därmed också behovet av större skolbyggnader.

Som en del av Hansastadens skolutvecklingsplan och under mottot ”Bra utrymmen för bra utbildning” har nu även grundskolan Potsdamer Straße i den nordöstra stadsdelen Rahlstedt byggts ut. På den öppna heldagsskolan har en ny kontors- och administrationsbyggnad, med ett bibliotek, skapats.

Arkitekterna i Hamburg, asdfg-Architekten, har lyckats harmonisera de befintliga skolbyggnaderna, vägarna och platserna med hjälp av tegelbyggnaden i två våningar och ge skolan ett nytt utseende. Den kompakta entrébyggnaden kompletterar de befintliga byggnaderna och passar perfekt in i miljön.

På bottenvåningen nås alla allmänna utrymmen direkt via entréområdet. Den dolda hallen, som är försedd med varma och vänliga färger, skapar ett lugnt område för administrationen. På övervåningen finns lärarnas arbets- och konferensrum med både personalbalkong och bibliotek och uppehållsrum för eleverna. Alla rum översvämmas av ljus tack vare stora fönster och kan användas på flera sätt. Smala och bredare avlånga takfönster, som är inbyggda i taket, säkerställer också optimal belysning i alla rum.

Troldtekt akustikplattor matchar inte bara perfekt med färgen på det ljusbruna golvet, de uppfyller också de högsta kraven på ljudisolering och brandskydd. Dessutom består akustikplattorna till 100 procent av de naturliga materialen trä och cement, vilket gör dem extra hållbara och bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat.

Fakta

Projekt:
Nybyggnad av förvaltningsbyggnad med bibliotek, grundskolan Potsdamer Straße i Hamburg, Tyskland
Arkitekt:
asdfg Architekten . Loeper Schmitz Grenz PartGmbB, Hamburg
Byggherre:
Freie und Hansestadt Hamburg, SBH | Schulbau Hamburg
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt och Troldtekt A2 akustikplattor
Färg:
Naturträ
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruvar
Text & Foto
Text:
Civ.ing. Olaf Wiechers
Foto:
Torben Weiß