Hållbart kulturhus

Skanderborg Fælled är en modern version av rådhuset. En offentlig plats där invånarna kan söka upp medborgarservice men också gå på konsert eller handboll. Att skapa en ny samlingspunkt handlar också i hög grad om synergi och hållbarhet.

Ett lyckat arkitektoniskt samspel mellan byggnadskropparna i Skanderborg Fælled ger ett enastående hus där polis, medborgarservice och handbollshall har samlats under samma tak. Administrationsdelen är DGNB-certifierad i platina, vilket kommer till uttryck genom många konkreta lösningar och materialval, men också i platsens multifunktionella och användarvänliga faciliteter.

Medborgarservice och sporthall är åtskilda av en dubbel glasvägg med konstnärlig utsmyckning av Vibeke Tøjner. Ett elegant sätt att öppna upp och utsmycka flera rum på samma gång. Den dubbla sporthallen kan delas upp i två avdelningar och användas till många typer av arrangemang. Det finns nästan 1 600 sittplatser för till exempel en handbollsmatch, och om det är konsert ryms det fler än 4 000 deltagare i publiken.

Akustik för musik  

Multihallen i Skanderborg är den första sporthallen som är byggd för musik. Det vill säga att akustiken är anpassad för konserter i hallen där ljudet fungerar riktigt bra. Schmidt, Hammer & Lassen Architects har arbetat mycket med att skapa en god akustik genom att bearbeta ytorna, men har samtidigt skapat ett vackert rum med mycket dagsljus som står ut i mängden bland multihallar.

Troldtekt akustikplattor har använts på de stora väggytorna och reglerar efterklangstiden. Plattorna har satts upp omlott och skapar en lugn bakgrund. Svarta gardiner vid fönstren gör det möjligt att mörklägga rummet. Från hallens golvplan finns dörrar ut i det fria, så arrangemang kan pågå både inomhus och på torget utanför.

Fakta

Projekt:
Skanderborg Fælled, Danmark
Arkitekt:
Schmidt, hammer & Lassen Architechts
Byggherre:
Skanderborg Kommune
Troldtekt Produkter
Väggbeklädnad:
Troldtekt Plus akustikplattor
Färg:
Svartmålad och naturträ
Struktur:
Fin (1,5 mm träull)
Text & Foto
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt