En liten stad i staden

På Christianshavn i Köpenhamn har Danmarks största förskola och fritids öppnat, men genom att organisera den bebyggda ytan i mindre enheter med stora skillnader upplevs Børnebyen som en stad i liten skala.

På en trekantig tomt på Prinsessegade i Köpenhamn ligger Børnebyen Christianshavn. De totalt 710 barnen från 0 till 15 år är uppdelade i förskola och fritids men tillsammans skapar byggnaderna en gemenskap med en egen identitet. COBE och NORD Architects står bakom projektet, som invigdes 2016.

Lokalerna har en yta på cirka 4 600 kvadratmeter, vilket gör Børnebyen Christianshavn till Danmarks största förskola. Precis som i en riktig stad finns det en stadsport, en brandstation, en restaurang, ett torg och ett rådhus.

Det sistnämnda är en stor multisal som används flitigt av både förskolan och SFO. Troldtekt-tak ger bra akustik i stadens alla rum.

 

Färger och ytor

Stadsporten är i guld och ”brandstationen” är röd. Fasaderna är i trä, metall, tegel och glas. Skillnaderna i material och färger är stora och skapar en brokig bild av en liten stad, där allt har en funktion och en anknytning till platsen. Lekplatser och gröna områden utgör mellanrum och ger ett sammanhängande uterum, som är en viktig del av Børnebyens mångfaldiga upplevelser. Därinne finns det många stora fönsterpartier, terrasser och liknande, som binder samman ute och inne.

Förskolorna präglas av barnens egen kreativitet och inredningen är mer funktionell. Taken är främst klädda med Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ eller vitmålade, som är ett av de genomgående materialen på våningarna och byggnaderna innanför. Troldtekt dämpar efterklangstiden och ger därmed en bra akustik, inte minst i rummen med dubbel höjd. Därutöver passar Troldtekt med sin yta fint in i Børnebyens övriga palett av solida och olikartade material.

Arkitekt: COBE, NORD Architects, PK3/BOGL
Byggherre: Köpenhamns kommun

Troldtekt produkter:
Takbeklädnad: Troldtekt Plus akustikplattor
Färg: Vit 101 och Naturträ
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: Rak kant, K0
Montering: Med C60-profilsystem

>> Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion

TEMA: Bättre förskolor

Sveriges barnkullar växer, och fram till år 2026 räknar man med att över 700 nya förskolor behövs. En lyckad förskola är flexibel i sin inredning, så att den tillgodoser ett brett spann av aktiviteter. Den bidrar också till en sund arbetsmiljö för pedagogerna – även akustiskt.

Lyckligtvis finns det många nya institutioner där arkitekturen får lek, ljus, ljud och livsglädje att samspela på ett bra sätt. Se exempel på byggnader där Troldtekts akustikplattor gör stor skillnad i vardagen – och läs intervjuer med arkitekterna bakom projekten.