Sedan dess har byggnadscertifieringar som DGNB, LEED, WELL och BREEAM blivit allt vanligare – inte minst i de nordeuropeiska länderna. Men den nödvändiga omställningen inom byggbranschen kräver mer än bara byggnadscertifieringar, enligt Martha Lewis.
– I en certifierad byggnad gör vi allt lite bättre än vad man skulle gjort i en traditionell byggnad. Och det är positivt. Men vi tar inte det kvantsprång som krävs i förhållande till sättet vi bygger på, materialen vi väljer eller vår inställning till design. Det krävs mer än så för att hantera den klimat-, kemikalie- och resurskris vi står inför, säger hon.
Martha Lewis har själv påvisat brister i de nuvarande certifieringssystemen, till exempel när det gäller fokus på materialhälsa.
2019 gjorde hon en undersökning i de fem nordiska länderna, där hon tittade på hur certifieringssystemen kartlägger problematiska ämnen i förhållande till de farliga ämnen som faktiskt används inom byggbranschen i dessa länder.
– Slutsatsen är att våra certifieringssystem ofta brister inom detta område. De har ingen effektiv screening av problematiska ämnen och släpper igenom farliga ämnen. Faktum är att inspektörerna som utför screeningen inte ens uppmanas att söka efter ämnen som i stor utsträckning används i de aktuella länderna, säger hon.
DNGB kartlägger till exempel inte det cancerframkallande ämnet formaldehyd, trots att det 2017 användes över 9 000 ton av detta ämne inom den danska byggbranschen. Eller bisfenol A, där förbrukningen inom byggbranschen var över 3 000 ton. Bisfenol A är allergiframkallande och giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter.
– Dessa ämnen borde fasas ut, säger Martha Lewis, och förklarar att många certifieringssystem inte håller jämna steg med forskningen.
Därför kommer de heller aldrig att kunna få bukt med alla skadliga ämnen i byggnader. Undantaget är den svenska versionen av BREEAM:
– Här strävar man inte efter att lista alla ämnen som är förbjudna. I stället tittar man på ämnenas egenskaper och ställer krav på de följdeffekter man vill undvika, t.ex. om ämnena är cancerframkallande, kan ge nedsatt fortplantningsförmåga eller skapa missbildningar. Ämnen med dessa egenskaper får inte användas inom byggbranschen, säger hon. Samma tillvägagångssätt används av Svanenmärket, som också har detta som krav.