Maja fick ro och självförtroende hos Troldtekt

För Maja Juul Mathiasen blev arbetsträningen i Troldtekts snickeriverkstad vägen bort från stress och sjukskrivning. Nu har hon fått fast jobb i produktionen.
Troldtekt, CSR report 2017

Eftersom Maja Juul Mathiasen är utbildad pedagog, var det allt annat än självklart att hon en dag skulle ägna sig åt att skära isolering och köra truck. Men efter en längre tids ledighet var hon mer än redo när arbetsförmedlaren föreslog arbetsträning hos Troldtekt. Dessförinnan hade hon varit nära att ge upp, efter en period av intensivt jobbsökande utan resultat.

– Jag började tvivla på min egen förmåga och undrade om det överhuvudtaget fanns någon plats för mig. Till slut mådde jag så dåligt att min läkare sjukskrev mig på grund av stress. När arbetsförmedlingen föreslog att jag skulle börja hos Troldtekt, nappade jag direkt – jag längtade efter att vara behövd och få struktur i vardagen, säger Maja.

Ska vara meningsfullt för alla parter
På Troldtekt välkomnades hon av Kim Snebang och de andra kollegorna. Flera gånger tidigare har personer arbetstränat hos oss, så Troldtekt har ett bra samarbete med arbetsförmedlingen.

– Generellt är vår inställning att vi gärna tar emot personer som vill ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Men vi vill vara helt säkra på att det finns tid och plats för att ta hand om den som arbetstränar, och att relationen blir meningsfull för alla parter. Det är viktigt för oss att personen får ut något av att vara här, säger Kim Snebang.

Lugn miljö i verkstaden
Under arbetsträningen var Maja placerad i Troldtekts snickeriverkstad. Där förberedde hon varuprover, skar isolering och limmade fast den på akustikplattorna. Tempot i snickeriverkstaden är inte lika högt som på vissa andra platser i fabriken, vilket innebär att medarbetarna har mer tid att hjälpa och lära ut.
– Min första uppgift var att sätta skruvar i ett stativ. Det var enformigt, men exakt vad jag behövde. Arbetskamraterna var jättesnälla, berömde mitt arbete och visade hur jag skulle utföra andra uppgifter efter hand som mitt självförtroende växte. Sakta men säkert förbättrades både min hälsa och mitt självförtroende, säger Maja.  

Arbetsträning leder inte alltid till en fast anställning, men det visade sig snabbt att Maja och Troldtekt var perfekta för varandra. Maja tackade ja omgående när hon blev erbjuden fast anställning. Hon blev visserligen tvungen att ta en kort omväg förbi skolbänken, för att ta truckkörkort. Men efter arbetsträningen hos ­Troldtekt tvivlade hon inte på att hon själv skulle kunna manövrera ”det stora, röda åbäket”.