Grön tankesmedja i hållbar miljö

Den gröna, liberala tankesmedjan Fores bygger broar mellan politik, forskning och näringsliv i Sverige. När gäster kommer innanför dörren till möten och evenemang på kontoret i Stockholm möts de av hållbara element från golv till tak.

Här spelar designlösningar från Troldtekt en viktig roll.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

Fores i Stockholm arbetar med hållbar utveckling. Tankesmedjan är en central aktör i den svenska debatten om gröna initiativ – med konferenser, seminarier och publikationer. Kontoret i hjärtat av Stockholm har utformats i enlighet med tankesmedjans syfte. Allt material, från mattorna på golvet till stolarna och taken, har en hållbar profil. Det är oerhört viktigt för att inspirera gäster och mötesdeltagare.

– Hos Fores vill vi gärna visa vägen när det gäller hållbarhet. Inte bara i de tankar vi tänker, de rapporter vi skriver eller det material vi utarbetar åt politikerna, utan också som mötesplats, säger Mattias Goldmann.
Han var vd på Fores när Troldtekt-lösningarna monterades i lokalerna 2019, som en del av samarbetet mellan Fores och Troldtekt. I höstas började han som hållbarhetschef på Sweco.

– Vi vill gärna vara brobyggare mellan politik, näringsliv och forskning. Broarna byggs bland annat genom akademiska diskussioner, men även via den fysiska miljön på mötesplatsen. Och då är det viktigt att mötesplatsen signalerar hållbarhet och klimatansvar, fortsätter Mattias Goldmann.

Imponerade av Troldtekt

Fores håller till på Kungsholmen några hundra meter från Stockholms rådhus, precis nere vid vattnet. När gäster stiger in på kontoret och lyfter blicken blir de omgående medvetna om var de är. Namnet Fores är infräst på flera ställen i det eleganta akustiktaket av typen Troldtekt line.

– Vi på Fores är imponerade av Troldtekt och valde deras lösningar eftersom man använder gran som växer i Norden och är ett biologiskt råmaterial, eftersom produkten är Cradle to Cradle-certifierad och eftersom Troldtekt till och med använder 100 procent vindkraft i produktionen, berättar Mattias Goldmann. 

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

– Vi har Troldtekt på både väggar och i taket. Jag tror att det är viktigt att det syns och att vi kan säga till folk att de ska tänka på hållbarhet och på klimatet när de tänker på akustiken. Det är det budskap vi alltid vill förmedla, fortsätter han.

På väggarna har man också valt en designlösning från Troldtekt. Här är det varianten Troldtekt rhombe mini som med sitt rombformade mönster i nyanser av grått, svart och vitt skapar en tredimensionell effekt.

Grön tankesmedja i hållbar miljö | Troldtekt AB

En mötesplats för bättre beslut

Förutom hållbarhetsaspekterna bidrar Troldtekt-plattorna till en god akustik och därmed till bättre samtal i Fores lokaler. Det gäller både under arbetsmöten med några få deltagare och vid evenemang med upp till 250 gäster på samma gång.
Mattias Goldmann berättar:

– Om resultatet ska bli bra får man inte bli så trött i öronen att man helst vill lämna rummet. Så var det i början när vi flyttade in i de här lokalerna med hårda stengolv och trafik utanför. Med den ljudisolering vi har nu är vi en bra mötesplats, och det vill vi gärna vara. En plats där man möts och utvecklas tillsammans. Bättre akustik ger bättre samtal och därmed bättre beslut.