Hållbart laboratorium har öppnat i Berlin

Troldtekts akustiklösningar ingår i världens första C2C LAB, som öppnade i Berlin hösten 2019.

Den totalrenoverade byggnaden fungerar som ­utbildningscenter, NGO-kontor och ”levande laboratorium” för Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial.

Hållbart laboratorium

Detta nya kunskapscentrum i Berlin­stadsdelen Prenzlauer Berg ger arkitekter möjlighet att uppleva och experimentera med Cradle to Cradle­-certifierade byggmaterial och cirkulära materialflöden. Här finns ett utbildningscenter, kontor för Cradle to Cradle NGO och ett ”levande laboratorium”.

Byggnaden har gröna väggar som renar luften, mattor som binder partiklar och kontorsmöbler som inte bara är hälsosamma för människor, utan också för miljön. Allt material som använts i det 400 kvadratmeter stora C2C LAB lever nämligen upp till Cradle to Cradles kriterier för hälsosamma produkter som kan återgå till naturen eller återanvändas i nya produkter.

– Vi är stolta över att ha genomfört världens första totalrenovering enligt Cradle to Cradle-kriterierna och på så vis kunnat visa hur konceptet fungerar i praktiken. Med C2C LAB har vi skapat ett unikt flaggskeppsprojekt som förhoppningsvis kan fungera som inspiration under många år framöver, säger Tim Janßen, vd och styrelsemedlem i Cradle to Cradle NGO som står bakom projektet.

Byggnaden är från 1986 och byggdes ursprungligen som en så kallad ”Plattenbau” av stora, prefabricerade järn- och betongelement. Den här typen av flervåningshus var karakteristiska under DDR-tiden.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a kontorsbyggnader
Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a kontorsbyggnader

Grundlig, grön renovering

I renoveringen har byggnadens bottenvåning gjorts om. De gamla väggarna revs, och med Cradle to Cradle-­certifierade glasväggar har man skapat åtta lokaler som är lättare och mer öppna. Gamla skadade golv togs bort och ersattes med Cradle to Cradle-­certifierade mattor och hårda golv. Andra mer hållbara golv, till exempel ett terrazzogolv, har bevarats. För ­att få in mycket naturligt ljus i byggnaden gjordes fönsterpartierna större och ersattes med Cradle to Cradle-certifierade fönstersystem.

– Hållbarhetsaspekten spelar en allt större roll vid nybyggnationer. Renovering av befintliga byggnader är däremot ett område som vi vill lyfta fram mer med hjälp av C2C LAB, säger Tim Janßen.

– C2C LAB är ett utbildningscenter och ett levande laboratorium, där de bästa materialen har använts på ett föredömligt och innovativt sätt. Renoveringen visar hur man kan återvinna produkter så att de kommer tillbaka in i kretsloppet på ett meningsfullt sätt, och här finns fortfarande en del utmaningar, fortsätter han.

Även arbetsmetoderna har anpassats efter Cradle to Cradle-kriterierna om design för demontering – så inget material har fästs med lim eller skum. Cradle to Cradle-certifierade akustiktak, gröna väggar och miljövänliga väggfärger skapar inte bara en hälsosam miljö, utan ger också byggnaden ett naturligt uttryck.

Olika varianter av Troldtekts akustikplattor har använts på tak och väggar i både mötesrum och konferensrum. Troldtekt-plattorna består av certifierat trä som är en helt naturlig råvara och cement av danska råvaror. De är Cradle to Cradle-certifierade på silvernivå, och de cirkulära principerna är en central del av Troldtekts strategi.

Hållbart laboratorium

Fakta om C2C LAB:

  • Byggnaden med det 400 kvadratmeter stora C2C LAB uppfördes ursprungligen 1986.
  • C2C LAB är helt nyrenoverat med sunda material – i linje med
    principerna för Cradle to Cradle.
  • Över 30 parter har varit involverade i utformningen av C2C LAB, inklusive Troldtekt. Till inredningen har man valt olika varianter av Cradle to Cradle-certifierade Troldtekt-plattor.