Kan barkhögar bli möbler?

När Tommy Mosgaard Jensen besökte Troldtekt och fick syn på stora högar av barkrester blev han inspirerad. I linje med Troldtekts Cradle to Cradle-­engagemang beslutade han sig för att undersöka om barken kunde ge nytt värde som material för möbelproduktion.
Troldtekt, CSR report 2017

Troldtekts produktion genererar årligen stora mängder bark, då stammar av gran avbarkas och omvandlas till träull. Till skillnad från övriga träddelar kan inte barken användas till akustikplattor, och den samlas därför i stora högar på Troldtekts mark. Därifrån används den som bland annat täckbark och för jordförbättring.

De stora barkhögarna väckte idéer hos 44-åriga Tommy Mosgaard Jensen, som besökte Troldtekt som del av sin utbildning till produktionstekniker. Han bestämde sig för att ägna examensprojektet åt att undersöka om barken skulle kunna få nytt värde inom exempelvis möbelindustrin.  

Stor potential på global nivå
Tommy har arbetat med trä och möbelproduktion i mer än 20 år och har därför stora kunskaper om möbelproduktion med spånskivor och MDF. Hållbarhet och Cradle to Cradle-principerna var dessutom en betydande del utbildningsprogrammet, så han såg snabbt möjligheterna att spara resurser och skapa värde genom att hitta ett nytt användningsområde för en restprodukt.

– Jag hade tidigare lekt med tanken att bygga möbler av träflis, så det låg nära till hands att försöka använda barken till något vettigt. En person med stor erfarenhet av träindustrin berättade att det inte bara är Troldtekt som har ett överskott av bark, utan företag över hela världen. Så det finns en stor potential, säger Tommy.

Troldtekt, CSR report 2017

Bark i köksmixern
Tommy började experimentera. Det skedde till stor del hemma i det egna köket, där Tommy började med att försöka dela upp barken i mindre delar.

– Först provade jag att köra barken i mixern, men barken var för hård. Då föreslog min son att vi skulle koka barken innan vi körde den i mixern, som när man gör grönsakssoppa. Det fungerade bra, och snart hade jag ett råmaterial som påminde om torkad tobak. Jag hade först tänkt använda lim för att pressa ihop barken till plattor. Men det visade sig att barkens eget harts- och fiberinnehåll är ett bra bindemedel, så rena naturmaterial är det enda som behövs, säger Tommy.

Troldtekt, CSR report 2017

Troldtekt gav goda råd
Den sammanpressade barken kan formas och kläs med olika material, och blir då en sorts fanérskiva. Under processens gång hade Tommy kontakt med Troldtekts produktutvecklare, Niels Kappel. På så sätt fick han fler tips om saker att prova för att göra barken mer användarvänlig.

– Troldtekt sysslar inte med möbelproduktion, så Niels såg framför allt potentialen i den rena, blandade barken. Om barken kan blandas med cement, kanske den kan användas för att skapa en produkt som kompletterar Troldtekts befintliga sortiment. Jag kontaktade Aalborg Portland och fick några cementprover som jag kunde fortsätta att experimentera med, berättar Tommy.

Idag är Tommy klar med utbildningen och arbetar heltid som produkt­utvecklare och produktionstekniker. Parallellt driver han ett eget företag, där han på hobbybasis arbetar vidare med möbeldesign. Idéerna kring återanvändning av bark har han inte släppt.