Redo att ge svar för högre hållbarhetspoäng

Under 2018 deltog två av Troldtekts medarbetare i en DGNB-utbildning. Båda två är nu godkända DGNB-konsulter. Det innebär att vi står ännu bättre rustade för att ge arkitekter och byggherrar råd om DGNB-certifiering av hållbara byggnader.
Under 2018 deltog två av Troldtekts medarbetare i en DGNB-utbildning. Båda två är nu godkända DGNB-konsulter

Vilka kriterier väger tungt vid hållbarhetscertifiering? Och hur ser man till att byggnaden får tillräckligt höga poäng för att bli DGNB-certifierad? Det är några av de områden där projektkonsult Bente Therkildsen och teknikrådgivare Michael Christensen från Troldtekt står ännu bättre rustade för att ge råd till arkitekter och byggherrar. Under 2018 utbildade sig Bente och Michael till DGNB-konsulter.

– I praktiken betyder det att vi har fördjupat våra kunskaper om certifieringen och de fem kriteriekategorier som ingår. Vi har också fått bättre inblick i hur Troldtekts produkter bidrar till den helhet som en DGNB-certifierad byggnad är. Det handlar bland annat om att göra val som leder till tillräckligt många hållbarhetspoäng, förklarar Michael Christensen.

Snöbollseffekten
Som projektkonsult upplever Bente Therkildsen att intresset för DGNB växer sig allt starkare, som en snöboll som satts i rullning. Det tar tid, men är på gång.

– Speciellt i större städer och när det gäller stora byggnader finns det ett växande intresse. Men det är många led som ska övertygas innan en byggherre väljer att försöka certifiera sin byggnad. Jag hoppas att jag som DGNB-konsult ska kunna hjälpa arkitekter som kanske känner osäkerhet inför certifieringssystemet, och att jag ska kunna synliggöra värdet av certifieringen, säger hon.

– Och jag har redan träffat många byggherrar som lystrar lite extra när jag presenterar mig som DGNB-konsult.

Psykiatrisjukhuset GAPS i Slagelse är ett exempel på en DGNB-certifierad byggnad där Troldtekt använts

Troldtekt kan bidra till mer än hälften av poängen

Rambøll har sammanställt ett antal rapporter och tillhörande dokumentationspaket, så att DGNB-revisorerna lättare kan utvärdera Troldtekts specifika bidrag vid DGNB-certifiering av byggnader.

Enligt dokumentationen kan ­Troldtekt bidra till mer än hälften av poängen i den totala bedömningen vid DGNB-certifiering. Troldtekt har redan valts för en rad DGNB-certifierade byggnader, däribland Turbinehuset i Köpenhamn, psykiatrisjukhuset GAPS i Slagelse samt Danmarks första DGNB-certifierade skola på Frederiksberg.

Troldtekt erbjuder dokumentationspaket för både den danska och den tyska versionen av DGNB, liksom för den svenska miljöcertifieringen Miljöbyggnad samt LEED och BREEAM.

Troldtekt A/S är medlem i DK-GBC (Dansk Green Building Council) och DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen)

Vad är DGNB?

  • DGNB står för ”Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen” och är en tysk hållbarhetscertifiering för byggnader.
  • DGNB lanserades 2008 och baseras på en helhetsorienterad syn på hållbarhet.
  • Danska Green Building Council har bestämt att DGNB ska användas i Danmark och anpassas för danska förhållanden.
  • 2012 publicerades den första danska versionen av DGNB, som sedan dess har uppdaterats. En byggnad kan DGNB-certifieras på silver-, guld- eller platinanivå.