Case: HUSET ger rum för gemenskap och trygghet

I Herning erbjuder den oberoende föreningen HUSET en fristad för socialt utsatta. Med ett nyligen inrett ”multirum” hoppas föreningen att det ska bli lättare för folk att ta det första, svåra steget in i huset och gemenskapen.


Foto:
Henrik Hedelund, ledare för HUSETs dagverksamhet, gläder sig åt den nya väggen med tryckta Troldtekt-plattor.

Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

När du går in genom dörren till HUSET i Herning, frågar ingen varför du är där. Oavsett problem – kanske du känner dig ensam, kämpar med alkoholberoende eller befinner sig i ekonomiska svårigheter – så är du välkommen att titta in på en kopp kaffe eller ett mål mat, eller bara för att snacka en stund, om stort eller smått. Den gemensamma nämnaren är social och otvungen gemenskap på en plats som kan ge andrum från vardagens utmaningar.
HUSET drivs av en religiöst och politiskt obunden förening. Kaffe och mat erbjuds varje dag, men föreningen arrangerar också utflykter, föredrag och andra evenemang för socialt utsatta, anhöriga och andra intresserade. Att vi är en oberoende förening är både en styrka och en svaghet, säger dagverksamhetens ledare, Henrik Hedelund:
– Vi behöver inte fråga någon om lov när vi planerar aktiviteter. Men vår oberoende status gör oss också sårbara, framför allt ekonomiskt. Vi vill gärna ha så låga avgifter som möjligt – om de blir för höga är det ofta de med störst behov som faller ifrån först. Därför är vår verksamhet starkt beroende av stöd från stiftelser och företag.

Ett rum med många funktioner
HUSETs lokaler på Bryggersgade i Herning är utgångspunkten för merparten av aktiviteterna.  Till fastigheten hör en innergård och en byggnad med trä-, glas- och cykelverkstad. Eftersom varken glasverkstaden eller träverkstaden nyttjades särskilt ofta, beslutade föreningen att träverkstaden skulle omvandlas till ett multirum, dvs. ett rum med många funktioner.
– Vi vill skapa ett rum med mobil inredning. Dagtid ska lokalen vara inredd som kafé med möjlighet att spela biljard och kasta pil.

När det nya multirummet är helt klart kan det användas för allt från sällskapsspel till sång och musik.
Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Att umgås genom någon form av spel kan hjälpa till att hålla problemen lite på avstånd. På kvällarna ska det finnas möjlighet att använda lokalen för musik och föredrag. De musikaftnar då vi sjunger sånger ur Højskolesangbogen och lär oss lite mer om låtarna, är särskilt populära, säger Henrik Hedelund.

Evenemang som gör det lättare att ta steget in
Föreningen har redan planerat in många evenemang som ska hållas i lokalen när den står helt färdig, våren 2017. Och evenemangen är inte bara till för de dagliga besökarna. Tvärtom vill HUSET gärna ha så många gäster som möjligt utifrån. Dels för att det är ett bra sätt att bryta tabun och fördomar kring mötesplatser för socialt utsatta, och dels för att evenemangen kan hjälpa framtida besökare att ta det första svåra steget över tröskeln till huset.
– Det kan vara väldigt svårt att ta det där första steget in. Många, särskilt personer som känner sig ensamma, är rädda för att visa sig sårbara. Då kan man använda våra sångaftnar som en ”ursäkt” för att komma hit och träffa oss. Många tror att våra besökare är ”mannen på parkbänken”. Men endast någon procent faller in i den kategorin. Återstående 99 procent är familjefäder, direktörer, tonårsdöttrar eller kanske din granne, säger Henrik Hedelund.

Bidragit med arbetskraft och material
En rad företag, fonder och organisationer har bidragit till att förverkliga HUSETs dröm om att skapa ett multirum. Troldtekt har donerat ett akustiktak, så att akustiken blir perfekt för både kaféstämning, sång och föredrag. Elever från en lokal teknisk skola har hjälpt till med monteringen.

Den gamla träverkstaden, som har gjorts om till ett multirum.
Troldtekt, CSR 2016 - Samfund