Case: Öppet hus stärker dialogen med grannarna

Våren 2016 bjöds alla invånare i Troldhede till öppet hus hos Troldtekt-fabriken, som spelar en stor roll i lokalsamhället. Omkring 300 personer kom till evenemanget och fick en rundtur på fabriken.


Foto:
Klädda i säkerhetsvästar fick de 300 besökarna uppleva Troldtekts produktion på nära håll.

Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Grillen var tänd, glassbilen beredd och tillverkningen av akustikplattor i full gång. Lördag den 21 maj 2016 besöktes Troldtekts stora fabrik i Troldhede på Västjylland av cirka 300 personer. Gästerna var en blandning av lokala invånare och Troldtekt-medarbetarnas familjemedlemmar.
– Många lokalinvånare har hört om Troldtekt men aldrig sett fabriken, vilket även gäller personalens familjer. Därför bjöd vi in alla invånare till öppet hus, säger fabrikschef Orla Jepsen.

Betyder mycket för orten
Sedan 1935 har Troldtekt tillverkat träullsplattor i Troldhede, och efter de senaste årens tillväxt och utveckling har fabriken blivit en ännu större del av lokalsamhället.
– Det är vi mycket medvetna om, och därför vill vi gärna ge invånarna inblick i vårt arbete och de problemställningar som kan uppstå när man driver en så här pass stor fabrik. Vi tror att det här kan ge en bra grund för dialogen mellan Troldtekt och närsamhället, säger Orla Jepsen.

"Vi har ett ansvar för att främja förståelsen för Troldtekt i närområdet."
Orla Jepsen, fabrikschef.


Foto:
Ett av syftena med evenemanget var att ge grannarna i Troldhede inblick i de problemställningar som kan uppstå när man driver en stor fabrik.

Troldtekt, CSR 2016 - Samfund

Rundtur och underhållning
Sex av Troldtekts medarbetare hade anmält sig som guider, och klädda i säkerhetsvästar fick gästerna, uppdelade i grupper om 20–30 personer, uppleva produktionen på nära håll. Medarbetare som hade familjemedlemmar på besök höll egna rundturer för dem.
– Vi fick mycket positiv feedback från deltagarna, som tyckte att rundturen var intressant. En av besökarna var en man som arbetade på fabriken på 60-talet. Han var imponerad över den toppmoderna utrustningen, säger fabrikschefen.

Överväger att upprepa succén
I ett stort tält bjöds det på grillad korv och dryck, och utanför kunde barnen leka i hoppborgen och äta glass från glassbilen.
– Flera har frågat om evenemanget ska hållas igen, vilket har fått oss att fundera på om vi ska göra det till en regelbundet återkommande aktivitet vart tredje eller fjärde år. Vi har ett ansvar för att främja förståelsen av Troldtekt i närområdet, och vi upplever att öppet hus-evenemang är ett bra sätt, säger Orla Jepsen.