Uppmärksammat utvecklingsprojekt

I den danska byn Mørke har man genomfört ett uppmärksammat utvecklingsprojekt, som bland annat har resulterat i en helt ny samlingslokal med fokus på hållbarhet och återvinning.

Troldtekt har donerat ett tak till huset.

Uppmärksammat utvecklingsprojekt | Troldtekt AB

Mørke har blivit känt över hela Danmark tack vare dokumentärserien ”Lys i Mørke”, där hundratusentals danskar har följt projektet med att utveckla det lilla samhället. En av visionerna som har fått störst uppmärksamhet är den nybyggda samlingslokalen Byens Hus. Arkitekten Peter Skjalm på RUM3 har ritat huset, som är en nytolkning av Mørkes tidigare samlingslokal. Tanken är att huset ska användas till allt från konfirmationer och julmarknader till gemensamma fester för byns invånare.

– Vi saknade en neutral samlingsplats som byborna själva bestämde över. Idrottshallen har till exempel inte den flexibilitet som krävs för vissa evenemang. Vi behövde dessutom fler lokaler för att fira olika högtider och det har vi fått nu, berättar Jakob Rauff Baungaard, som har varit en av de drivande krafterna bakom byggprojektet.

Uppmärksammat utvecklingsprojekt | Troldtekt AB

Enade krafter

Hela samhället lyckades med enade krafter färdigställa Byens Hus under senhösten 2019, vilket glädjer Jakob Rauff Baungaard.

– Det är många som har varit engagerade i projektet, både gamla och nya Mørkebor. Arbetet har varit omfattande, och ibland har det varit riktigt jobbigt. Vi ville använda så mycket återvunnet material som möjligt, så vi har slipat gamla brädor, tvättat tegel och köpt in begagnad inredning, berättar han.

Till bottenvåningen i det 200 kvadratmeter stora huset hade de svårt att hitta ett återvunnet innertak som kunde säkerställa god akustik i det stora rummet med takhöjd upp till nock.

– Lösningen blev akustikplattor från Troldtekt, som stämmer väl in med byggnadens hållbara profil. Vi är tacksamma för att Troldtekt ville sponsra projektet med ett tak som speglar husets karaktär, säger Jakob Rauff Baungaard.