Årets Byggeri 2021: Tre vinnare med Troldtekttak

14.12.2021

Arkitektskolan NEW AARCH i Århus och Pakhuset Braunstein i Köge hamn är två av de fyra vinnarna av priset Årets Byggeri 2021 i Danmark. Erlev Skole i Haderslev har dessutom fått ett hedersomnämnande. I dessa tre projekt används olika Troldtekt akustiklösningar som en del av designen.

Måndagen den 13 december presenterades vinnarna av det eftertraktade priset Årets Byggeri 2021 i Danmark. Bland de fyra vinnarna finns två projekt med Troldtektlösningar.

Danmarks första nybyggda arkitektskola, NEW AARCH i Århus, vann den öppna kategorin, medan det hållbara Pakhuset Braunstein i Köge utsågs till årets bästa kommersiella byggnad. Ett annat projekt med Troldtekt fick dessutom ett hedersomnämnande i den öppna kategorin: Erlev Skole, som är en av de största danska träkonstruktionerna i modern tid.

I december varje år uppmärksammar Årets Byggeri det gångna årets bästa och viktigaste byggnader utifrån deras sociala och byggnadsmässiga betydelse. Det är tidningen Byggeri som står bakom priset, och vinnarna utses av en jury med företagsledare från byggbranschens viktigaste organisationer.

Rå, cirkulär och hälsosam design

De tre vinnande Troldtekt-projekten har olika arkitektoniska egenskaper:

NEW AARCH: ADEPT har varit generalkonsult för arkitektskolan, som ligger i stadsdelen Godsbanearealerne i centrala Århus. Byggnaden är tänkt som en stor verkstad för kunskap och utveckling, med övervägande råa material som betong, glas, trä och stål. Troldtekt i naturgrått har monterats i de öppna ytorna och ritsalarna, medan de mer slutna rummen i betongkuberna har svartmålade Troldtekttak.

>> Läs mer och se bilder från NEW AARCH

Pakhuset Braunstein: ADEPT har ritat även Pakhuset Braunstein, med dess spektakulära tak som ser ut som en vacker skulptur i Köge hamn. Tanken bakom utbyggnaden av Bryghuset Braunstein var att skapa en modern samlingslokal. Byggnaden är utformad enligt cirkulära principer, vilket gör att den kan monteras ned om den ska flyttas till en ny plats eller om materialen behöver återvinnas. Både tak och väggar är klädda med Troldtektplattor i naturträ. 

>> Läs mer och se bilder från Pakhuset Braunstein

Erlev Skole: Den nybyggda skolan i Haderslev är primärt byggd i trä och därmed en av Danmarks största träkonstruktioner i modern tid. I taken har vitmålade Troldtekt akustikplattor med dold ventilation installerats, som säkerställer ett hälsosamt inomhusklimat utan drag och oväsen. Arkitema har ritat skolan – i nära samarbete med teknikföretaget SlothMøller och andra rådgivare – som blev utsedd till årets skolbyggnad 2021.

>> Läs mer och se bilder från Erlev Skole

FAKTA: Uppmärksammade projekt vid Årets Byggeri 2021

De fyra vinnarna:

  • Ny Østergade i Köpenhamn (bostäder)
  • Pakhuset Braunstein i Köge (kommersiella byggnader)
  • Isfjordcenter i Ilulissat, Grönland (öppen kategori)
  • Arkitektskolan i Århus (öppen kategori)

Fem hedersomnämnanden:

  • Fabers Fabrikker i Ryslinge (bostäder)
  • Erhvervsarkivet i Århus (kommersiella byggnader)
  • Strandbakkehuset på Djursland (öppen kategori)
  • Erlev Skole i Haderslev Syd (öppen kategori)
  • Veteranernes Hjem i Brabrand (öppen kategori)

På aaretsbyggeri.dk kan du läsa mer om alla de nio projekten och jurydeltagarna