Koldioxidnegativa Troldtekt-akustikplattor nominerade till German Innovation Award

Troldtekt® baserat på cementtypen FUTURECEMTM är nominerad till det prestigefyllda German Innovation Award, som lyfter fram nyskapande design. De nya akustikplattorna absorberar mer koldioxid än de släpper ut under produktionsfasen.

08.02.2022

”Priser som synliggör innovation". Så beskriver German Design Council själv German Innovation Award, som lyfter fram innovationer som tar hänsyn till hållbarhet samt energi- och resursförbrukning. De nya Troldtekt-akustikplattorna baserade på FUTURECEM är nominerade till ett pris i kategorin ”Excellence in Business to Business”.

Det tyska innovationspriset delas ut av German Design Council, som också ligger bakom utmärkelser som German Design Award och ICONIC Awards. Vinnarna tillkännages vid en prisceremoni i Berlin i maj.

Det är ett stort framsteg i Troldtekts arbete med dokumenterad hållbarhet att välkända akustikplattor i framtiden kan baseras på FUTURECEM istället för traditionell cement.

Nya akustikplattor är en bedrift
FUTURECEM är en patenterad cementtyp med 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionell cement. Träet, som utgör den andra råvaran i Troldtekt akustikplattor, tar upp koldioxid när träden växer i de danska skogarna. Och eftersom produktionen på Troldtekts egen fabrik sker med förnybar energi blir akustikplattornas totala koldioxidavtryck negativt, sett till råvaror, råvarutransport och tillverkning.

– Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper. Vi har nu en cementbaserad produkt som har ett negativt koldioxidavtryck under produktionen och ända fram tills den återvinns eller kasseras, säger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

– Samtidigt arbetar vi med olika återvinningsmetoder i både de biologiska och tekniska kretsloppen, så att så lite som möjligt av den inlagrade koldioxiden ska släppas ut genom förbränning när akustikplattorna tjänat ut efter minst 50–70 år, fortsätter hon.

Troldtekt med FUTURECEM lanseras i mars 2022. De nya akustikplattorna har fått designkonceptet Cradle to Cradles guldcertifiering och vi räknar med att ha fått certifikatet före den 1 mars 2022.

Troldtekt baserat på FUTURECEM är också nominerat till en Green Product Award 2022.

Läs mer om Troldtekts FUTURECEM-baserade produkter


Om German Innovation Award

  • Syftet med German Innovation Award är att lyfta fram produkter och tekniker som hittar nya, innovativa vägar. Lösningar som tydligt sticker ut från mängden tack vare deras bidrag till samhället och miljön. Priset delas ut av German Design Council.
  • Juryn lägger bland annat vikt vid att innovationerna tar hänsyn till aspekter som hållbarhet samt förbrukning av energi och resurser.
  • Juryn utser en guldmedaljör (Gold) i varje kategori och ett antal vinnare (Winner) för innovationer
  • Juryn sammanträder 16 februari 2022 och vinnarna koras vid den stora prisutdelningen i Berlin den 24 maj 2022.

Läs mer om German Innovation Award