Kløverbakken i Odder (Danmark) är ”Årets hållbara träbygge”

Troldtekt akustikplattor har en framträdande roll i det danska bostadsområdet Kløverbakken, som precis har utsetts till ”Årets hållbara träbygge”. Priset delades ut i samband med konferensen Build in Wood.

26.05.2023
Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a. bostadsbyggnader

Det nya bostadsområdet Kløverbakken är utformat för människor i alla åldrar. Här finns sex olika bostadstyper för allt från singelhushåll till äldre par och barnfamiljer. Filosofin är att alla har något att bidra med och att mångfald skapar förståelse, ansvar och sammanhållning.

Valet av material har spelat en viktig roll i projektet och är också anledningen till att Kløverbakken nu har tilldelats priset ”Årets hållbara träbygge 2022”. Priset delades i år ut för första gången i samband med konferensen Build in Wood, som hölls i Köpenhamn den 23–24 maj.  

Kløverbakken kännetecknas inte bara av gemenskap, utan även av de många satsningarna på ökad hållbarhet. Bostäderna har ett klimatavtryck på endast 7,3 kg CO2e/m2/år per boende. Det kan jämföras med gränsvärdet i de nya klimatkraven för nybyggnationer på över 1 000 m2 på 12 kg CO2e/m2/år.

Thybo har varit byggherre och entreprenör för projektet, medan Tegnestuen Arken har stått för ritningar och teknisk rådgivning.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a. bostadsbyggnader

Juryn: Ett otroligt fascinerande projekt

Samtliga hus i Kløverbakken är byggda i trä, och Troldtekt akustikplattor – där trä också är en huvudråvara – bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat med bra akustik i både badrum och gemensamma utrymmen.

Lauritz Rasmussen, som är kanslichef på Træ i Byggeriet och även sitter med i juryn, ger följande motivering till att Kløverbakken har utsetts till ”Årets hållbara träbygge”:

– Bostadsområdet Kløverbakken är ett otroligt fascinerande projekt, inte bara ur ett byggperspektiv. Aktörerna bakom projektet har nämligen lyckats skapa en riktig ”bykänsla” i området tillsammans med bostadsköparna, som har haft stort inflytande över materialval, utformning och planteringar.

– Resultatet är 58 bostäder byggda i trä, som är betydligt mindre än det nationella genomsnittet och därmed ger ett lägre koldioxidavtryck per boende. I området finns mötesplatser i form av en samlingslokal och ett orangeri, och grönområdena utgörs av lokala växtarter för att främja biologisk mångfald på det lokala planet.

Du kan läsa mer om träbyggen på vår temasida om Trä i byggen

 

Se fler bilder från projektet här

Fakta om Kløverbakken:

  • Total klimatpåverkan: 7,3 kg CO2e/m2/år
  • Certifiering: DGNB Guld eller Platina (certifiering inväntas)
  • Areal: 6 000 kvadratmeter
  • Projektpartners: Thybo (byggherre och entreprenör), Tegnestuen Arken (arkitekt och rådgivande ingenjör)