Troldtekt satsar fullt ut på FSC®-certifiering

15:e jan. 2018

Troldtekt har ökat andelen FSC-certifierat trä och kan nu leverera produkter med certifikatet ”FSC 100%”. Samtidigt fasar Troldtekt ut PEFC-certifieringen och kommer framöver att ha fullt fokus på FSC.

Nu kan minsta flisa av träet i Troldtekts FSC-certifierade akustikplattor spåras tillbaka till ett ansvarsfullt skogsbruk. Hittills har Troldtekt levererat produkter i kategorin ”FSC Mix Credit”, men är nu godkända för att leverera plattor med certifikatet ”FSC 100%” (FSC®C115450), vilket ställer andra krav på spårbarhet och hantering av råmaterial i produktionen.

Samtidigt har Troldtekt sedan 2017 löpande ökat inköpen av FSC-certifierat trä, så nu lever var fjärde trädstam upp till hållbarhetsbeteckningen. Denna andel kommer att öka i framtiden eftersom Troldtekt upplever stor efterfrågan på FSC-certifierade produkter.  

– Vi har en del kunder som gärna vill köpa plattor av FSC-trä. Inte minst eftersom det har en positiv påverkan på det hållbara bokslutet och ger poäng i de frivilliga certifieringarna inom hållbart byggande. Den senaste tiden har vi uppdaterat våra interna processer så att vi lever upp till de andra kraven i ”FSC 100%” och vi köper in så mycket FSC-certifierat trä vi kan, säger Renate Blom som är miljöchef på Troldtekt A/S.

All in på FSC

Samtidigt har Troldtekt beslutat att inte längre certifiera produkter enligt standarden PEFCTM, så FSC kommer framöver att vara den enda hållbarhetscertifieringen som kunder, leverantörer och medarbetare ska förhålla sig till.

– Allt färre av våra kunder efterfrågar PEFC-certifierade produkter jämfört med FSC. Kraven för båda certifieringarna ändras löpande och överensstämmer inte helt. Så för att göra vår marknadsföring, kommunikation och våra interna processer enklare har vi valt att undvika ”dubbel certifiering” och framöver satsa fullt ut på FSC, säger Renate Blom. 

Läs mer om Troldtekts FSC-certifiering >