Dansk fjordpark uppmärksammas internationellt

14:e aug. 2018

Vestre Fjordpark, en ny, dansk friluftsbad- och aktivitetsanläggning har vunnit en Architizer A+Award och har nominerats till en WAF Award. Trä och träbaserade produkter spelar en avgörande roll på den nya anläggningen, där många av byggnaderna har Troldtekt akustiktak.

Vid Limfjorden och nära centrum i den danska staden Ålborg ligger den 165 000 kvadratmeter stora Vestre Fjordpark. Här kan besökarna hoppa i vattnet, bada, leka, spela boll, löpa, utöva parkour, paddla kajak och koppla av. Det gör parken till en attraktiv mötesplats under den danska sommarsäsongen.

Rekreationsområdet är elegant utformat av ADEPT och GHB Landskapsarkitekter, och arkitekturen har väckt internationell uppmärksamhet. Nyligen utsågs Vestre Fjordpark till juryvinnare av den prestigefyllda utmärkelsen Architizer A+Awards, som varje år hyllar världens bästa arkitektur. Området i Ålborg vann i kategorin ”Sport & Recreation”, i konkurrens med projekt från bland annat Nice i Frankrike, Chang Mai i Thailand och Montreal i Kanada.

Vestre Fjordpark har dessutom valts ut till att tävla om World Architecture Festival Award 2018, som delas ut i Amsterdam i slutet av november.

Trä och Troldtekt i projektet

Vestre Fjordpark består av både byggnader och landskap, och platsen har en tydlig identitet där robust trä binder samman elementen. På alla byggnader har fasaderna klätts med lister av kanadensiskt cederträ, och på flera platser används Troldtekttak, där även trä är det dominerande materialet.

Parken är indelad i sex områden, och på badområdet finns både en 50 meter lång simbassäng och en djupare bassäng med trampoliner, hopptorn och klättervägg. Anläggningen öppnade sommaren 2017 och har totalt kostat cirka 70 miljoner kronor.

Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion >