Troldtekt med i byggdröm på SVT

11:e mar. 2019

I tv-programmet Husdrömmar på SVT förverkligar byggintresserade svenskar sina byggprojekt, oavsett hur avancerade deras bostadsdrömmar är. Troldtekt har valts till Emelie och Mikaels nya hem som ligger på en klippa. I huset kombineras spännande byggteknik och otraditionella materialval.

I sjätte säsongen av tv-programmet Husdrömmar på SVT bygger Emelie och Mikael Sundebäck ett ganska otraditionellt drömhus på en fem meter hög klippa. Parets tomt ligger i Västra Frölunda i Göteborg och är faktiskt en mindre bergssluttning. Istället för att spränga bort stenen och bygga i nivå med grannhusen valde paret att bygga sitt nya hem på toppen av bergssluttningen.

Och de otraditionella bostadsvalen slutar inte här. Paret valde nämligen att blanda så många olika material som möjligt. Uttrycket ska vara en ”industrilokal med en hemtrevlig känsla”, som de själva beskriver det i programmet.

Vackra detaljer och synligt trä

Resultatet är ett personligt och annorlunda hem som är fullt av arkitektoniska detaljer. Här finns bland annat stora fönsterpartier, som släpper in dagsljuset, skåpsplats under trappan, nedsänkt badkar och öppet till nock över matplatsen. Och kanske mest framträdande är den spännande användningen av korslaminerat trä överallt i huset.

För att skapa en behaglig akustisk miljö i det stora, öppna köket/allrummet har paret valt Troldtekt akustiktak i färgen naturträ där det är öppet till nock samt på övervåningen. Badrummet har råa betongväggar och golv och här ska ett akustiktak med svarta Troldtektplattor säkerställa en bra ljudmiljö.