Innovativa akustikplattor vinner prestigefyllt materialpris

27:e jun. 2022

Troldtekts akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM™ är en av vinnarna av raumprobe Materialpreis 2022. Priset delas ut till enastående och innovativa byggmaterial. Det ger dessutom en plats i konceptet ’Le Box’, där 100 arkitekter får ta emot varuprover.

Troldtekt baserat på FUTURECEM är akustikplattor som har ett negativt koldioxidavtryck under produktionen. Sedan lanseringen tidigare i år har plattorna fått stor internationell uppmärksamhet: En Green Product Award 2022, en German Innovation Award 2022 – och nu också raumprobe Materialpreis 2022.

Organisationen raumprobe, som bland annat har en materialdatabas online, står bakom priset. Det delas ut till enastående och innovativa byggmaterial av hög kvalitet. Troldtekt fick ta emot priset vid en ceremoni i Stuttgart onsdagen den 22 juni.

Vid prisutdelningen hade raumprobe satt upp en speciell utställning med de vinnande materialen. Dessutom kommer varuprover av alla materialen att ingå i konceptet ’Le Box’, som kombinerar en fysisk upplevelse med en presentation online. Raumprobe skickar lådan till 100 arkitekter och presenterar sedan materialen på ett så kallat ”materinar” i juli.

Alla goda egenskaper har bevarats

Cementtypen FUTURECEM har ett cirka 30 procent lägre koldioxidavtryck än vanlig cement. Träet, som är den andra råvaran i akustikplattorna, absorberar mer koldioxid under tillväxten än vad som släpps ut vid tillverkning av FUTURECEM, transport av råvaror och tillverkning av Troldtekt-plattorna. Därför hamnar det totala avtrycket under produktionen på minus.

Koldioxidavtrycket under hela plattornas livscykel finns dokumenterat i nya miljövarudeklarationer (EPD:er). Här framgår det att det negativa koldioxidavtrycket fortsätter under plattornas hela livslängd på 50–70 år. Alla goda egenskaper hos de klassiska cementbundna träullsplattorna – inklusive bra akustik, effektivt brandskydd och naturlig styrka – har bevarats i plattorna baserade på FUTURECEM.

 – Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper. Vi har nu en cementbaserad produkt som har ett negativt koldioxidavtryck under produktionen och ända fram tills den återvinns eller kasseras, säger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

Precis som övriga Troldtektprodukter i cementbunden träull är även Troldtekt baserat på FUTURECEM Cradle to Cradle-certifierade på guldnivå.