Troldtekt nominerat till Byggeriets Klimatpris

22:a feb. 2022

De nya Troldtekt® akustikplattorna baserade på cementtypen FUTURECEM™ har nominerats till Byggeriets Klimatpris 2022, som Danske Byggecentre står bakom. Under produktion och användning har de nya akustikplattorna ett negativt koldioxidavtryck.

Utdelningen av Byggeriets Klimatpriser är en av höjdpunkterna på BYGGERI-mässan i Fredericia i Danmark, som i normala fall arrangeras vartannat år. Även om den fysiska mässan på grund av covid-19 har flyttats fram för andra gången, delas det ändå ut priser 2022. Och de nya Troldtekt akustikplattorna baserade på den patenterade cementtypen FUTURECEM från Aalborg Portland har nominerats till Byggeriets Klimatpris.

– Planen var att lansera Troldtekt baserat på FUTURECEM på BYGGERI-mässan i mars. Nu när vi inte får möjlighet att visa upp nyheten på mässan är vi extra glada över att lösningen har nominerats till branschens prestigefyllda klimatpris, säger Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S.

De nya Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM tar upp mer koldioxid än de avger under produktion och användning. Plattorna har samma akustiska egenskaper, naturliga styrka och brandsäkerhet som Troldtekt-plattor baserade på traditionell cement. 

Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM

Trä ger minus i koldioxidredovisningen

Praktiskt taget hela koldioxidavtrycket från en Troldtekt akustikplatta kommer från cementen, och därför gör det stor skillnad med FUTURECEM som har ett 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionell cement. Träet, som utgör den andra råvaran i Troldtekt akustikplattor, tar upp koldioxid när träden växer i de danska skogarna.

Totalt sett är koldioxidupptaget i träet större än den mängd som avges under produktionen av FUTURECEM hos Aalborg Portland. Och eftersom tillverkningen av akustikplattorna på Troldtekts fabrik sker med 97,7 procent förnybar energi, hamnar den totala koldioxidredovisningen på minus när man mäter utifrån råvaror, råvarutransport och tillverkning. Detta minus ökar till och med under användning, då cementlagret i en Troldtekt-platta över tid tar upp koldioxid via den kemiska karboniseringsprocessen. 

Troldtekt baserat på FUTURECEM har alltså ett negativt koldioxidavtryck – ända fram till att plattorna återvinns eller bortskaffas efter vanligtvis 50–70 år. 

Kan vinna för tredje gången

Syftet med Byggeriets Klimatpriser, som branschorganisationen Danske Byggecentre står bakom, är att främja utvecklingen av mer klimatsmarta byggvaror med bättre energi- och miljöegenskaper. Dessutom handlar prisutdelningen om att rikta fokus mot företag som har antagit strategier för klimat, energi, miljö och/eller arbetsmiljö.

2016 vann Troldtekt Byggeriets Klimatpris med produkten Troldtekt wave. Och redan 2010 tog Troldtekt A/S emot Byggeriets Miljöpris för sitt miljöfokus under produktens hela livscykel.

 

FAKTA: Om Byggeriets Klimatpriser

  • Utöver Byggeriets Klimatpris delas ytterligare tre priser ut: Byggeriets Energipris, Miljöpris och Arbetsmiljöpris.
  • Vinnarna presenteras vid en prisutdelning i Köpenhamn före sommaren 2022.
  • En nomineringskommitté utvärderar, nominerar och utser en vinnare bland inlämnade produkter, lösningar och strategier.
  • Kommittén består av representanter från: DI Byggeri, SMVdanmark, Bygherreforeningen, Akademisk Arkitektforening, Danske Arkitektvirksomheder, Konstruktørforeningen, FRI, Grundejernes Investeringsfond, Green Building Council, Dansk Indeklima Mærkning, PEFC, FSC, BUILD, BAT Kartellet och Danske Byggecentre.