Troldtekt v-line: Nya designlösningar med diskreta spår

1:a apr. 2022

Troldtekt lanserar nu två nya varianter i det prisbelönta sortimentet av designlösningar. Troldtekt® v-line 1way och 2way har eleganta v-spår infrästa i ytan. Troldtekt v-line är baserad på de klassiska 25 mm Troldtekt-plattorna och kan tillverkas till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Med de två nya varianterna i Troldtekts designserie får du en karaktäristisk och enhetlig takyta som skapar god akustik i rummet.

De två nya produkterna – Troldtekt v-line 1way och Troldtekt v-line 2way – har infrästa spår i ytan. På så sätt bygger de vidare på uttrycket från de populära designlösningarna Troldtekt line och Troldtekt line design, som funnits på marknaden sedan 2019.

Troldtekt v-line är baserad på de klassiska 25 mm Troldtekt-plattorna, medan de andra lösningarna i designserien är baserade på 35 mm plattor. Varianterna med v-line har därmed en lägre vikt och kan också tillverkas till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

– Målet med de två nya lösningarna är att göra våra designlösningar tillgängliga i ännu fler projekt. Förutom att plattorna skiljer sig åt genom tjockleken på 25 mm har de v-spår, som är grundare än de rektangulära spåren i Troldtekt line, vilket gör att de får ett något mer diskret uttryck, säger Michael Christensen, inhouse-arkitekt på Troldtekt A/S och designern bakom hela designserien.

Han nämner privata hem och kontorslokaler som exempel på byggnader där Troldtekt v-line kan vara ett självklart val.

Troldtekt v-line 1way | Troldtekt v-line 2way

Lugnt uttryck och karaktäristiskt mönster

Troldtekt v-line har infrästa v-spår i ytan längs varje platta samt ett halvt spår längs plattornas långsidor. På så sätt uppstår ett extra spår när två plattor monteras sida vid sida. Skillnaden mellan varianterna 1way och 2way hittar man på plattornas kortsidor. Här har 1way raka kanter, medan 2way har samma halva v-spår som på långsidorna.

– Med 1way får du ett lugnt uttryck med långa genomgående linjer, som man också känner igen från ribbtak. När du väljer 2way bryts de längsgående spåren av tvärgående spår där plattornas ändar möts. Speciellt en vit eller ljus variant av 2way ger ett karaktäristiskt mönster som tydligt framträder i rummet, säger Michael Christensen.

Oavsett vilken av de två varianterna du väljer kan du själv bestämma om varje platta ska ha 6 eller 10 frästa längsgående v-spår.

– I rum med relativt låg takhöjd bidrar de 10-spåriga plattorna till ett snyggt utseende. Varianten som har 6 spår och därmed större avstånd mellan spåren framträder tydligare i rum med större skala och högre i tak, säger Michael Christensen.

Uppnå precision och flexibilitet

Kunder som vill ha ett lite annorlunda uttryck och större flexibilitet i installationen kan kombinera Troldtekt v-line med plattypen Troldtekt v-line blank, som är ett komplement till de två nya lösningarna. Blank-plattorna finns också som både 1way med raka kanter i ändarna och 2way, där ändarna på plattan är fasade med ett halvt v-spår. 

– Blank-plattan har samma dimensioner och kantutformning, men saknar v-spåren i plattans yta. En rad blank-plattor kan ge ett lättare uttryck, där plattorna med spår avslutas en bit från väggarna och får en slags ram runt sig. Blank-plattorna kan också bidra till att framhäva öar med v-spår i en kontorsmiljö, säger Michael Christensen.

Han förklarar att Troldtekt v-line blank dessutom kan ha en praktisk funktion:

– Lösningen kan skapa ett mer definierat uttryck om du till exempel behöver ha plats för takfönster, spottar, en fläktkåpa eller liknande i taket. Längs väggarna har blank-plattorna också fördelen att eventuella skevheter i väggarna visuellt inte stör resten av takytan med v-spår.

Nya Troldtekt v-line kan levereras från mars 2022.

Se bilder från ombyggnaden av arkitektbyrån CEBRA i Aarhus med Troldtekt v-line 1way

Utforska hela serien med Troldtekt designlösningar