Teman

På Troldtekt fokuserar vi på trender och tendenser i akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

På denna sida har vi sammanställt en lista över de olika teman som vi har publicerat. Lär känna mer om t.ex. akustik i restauranger och innovation inom arkitektur - och läs intervjuer med arkitetker och ledande forskare. 

Mycket nöje!

Troldtekt Newsletter

TEMA: Design av framtidens badhus

Simning och vattenmotion är populära aktiviteter, oavsett ålder och färdighetsnivå. På många orter i Sverige renoverar man befintliga badhus eller bygger helt nya – med fokus på flexibilitet och hållbarhet.

I ett nytt onlinetema samlar Troldtekt AB kunskap, trender och inspiration för 2021 års badanläggningar.

TEMA: Ny inspiration till privatbostäder

Vi tillbringar många timmar i hemmet. Därför är det viktigt att inomhusklimatet bidrar till vårt välbefinnande.

I ett nytt online-tema ger Troldtekt AB tips om hälsosam hemarkitektur, där inomhusklimat, akustik och design samspelar med varandra. Temat innehåller också reportage från en rad svenska och danska hem.

TEMA: Arkitektonisk skönhet

En meningsfull kombination av funktion och design. Samband mellan stadsliv och byggnader. Konst på tak och väggar.

I ett nytt onlinetema tittar Troldtekt AB med hjälp av experter närmare på begreppet arkitektonisk skönhet. Här kan du bland annat läsa hur estetiken bedöms i en WELL-certifiering för hållbart byggande.

TEMA: Hälsa och inomhusklimat i byggnader

Hållbart byggande är på frammarsch, men stora mängder skadliga ämnen i byggmaterial ingår fortfarande i nya och renoverade byggnader.

I ett nytt onlinetema från Troldtekt AB kommer experter att ge sin syn på materialhälsa och inomhusklimat – och möjliga lösningar på utmaningarna.

Tema: Skapa arkitektur för idrott och rörelse

Skolor designade för rörelse. Inomhusutrymme med parkour och gatufotboll. En idrottsanläggning där elit och rehabilitering samlas under ett tak. 2020 sker idrott och rörelse i nya former och i nya lokaler.

Här är det viktigt att arkitekturen är designad för fysisk aktivitet och en hög ljudnivå – men ändå med en känsla för estetiken.

Tema: De hållbara byggnadscertifieringarna

Dokumenterat hållbart byggnader ger fördelar för miljön, användare och byggherrar. I detta online-temat fokuserar Troldtekt AB på fördelarna med certifieringar för hållbart byggande.

Här finns intervjuer med experter från Henning Larsen Architects och Ramboll, inspiration från hållbart byggande i norra Europa – och det senaste om Troldtekts bidrag till de ledande certifieringarna.

Tema: Mer trä i byggen

Trä är ett sunt, elegant och flexibelt naturmaterial som gör positiv skillnad för koldioxidutsläppen. Och när träet är FSC®-certifierat får byggherrar och rådgivare dokumentation på att det kommer från ansvarsfulla skogsbruk.

I ett nytt onlinetema sätter Troldtekt AB fokus på fördelarna med träbyggen.

Tema: Bygg bättre förskolor

Sveriges barnkullar växer, och fram till år 2026 kommer över 700 nya förskolor att behövas.

Här är det viktigt med flexibel arkitektur som tillgodoser barnens olika förmågor och behov. Arbetsmiljön, där akustiken är en del, ska vara bättre än på många av dagens förskolor.

Tema: God akustik med elegant design

Med en ny serie designlösningar får arkitekter en spännande möjlighet att kombinera god akustik från Troldtekt cementbundna träullsplattor med personliga uttryck.

I ett nytt onlinetema ger Troldtekt A/S ordet till arkitekten bakom de nya designlösningarna – och visar hur de har använts i vackra byggnader.

Tema: Simma i den goda arkitekturen

Över hela Sverige är byggandet av badhus och simhallar i full gång. Det är ett utmanande uppdrag att rita en simhall eftersom det nu ska finnas plats för både den aktiva tonåringen, den seriösa tävlingssimmaren och nybörjaren.

I ett nytt onlinetema riktar Troldtekt AB ljuset mot de många nya svenska simhallarna. Temat bjuder på bra exempel och intervjuer med arkitekter.

Tema: Följ med till Köpenhamn

Vilken storstad ska du besöka 2019? Enligt världens ledande reseguide Lonely Planet bör Köpenhamn stå överst på listan.

Köpenhamn toppar reseguiden Lonely Planets lista över städer som är väl värda ett besök 2019.En hög gastronomisk nivå och spännande arkitektur bidrar till valet.

I ett nytt tema med intervjuer och reportage sätter Troldtekt A/S fokus på just de två delarna i Danmarks huvudstad.

Tema: Svart är det nya svarta

Arkitektur med svarta material kan skapa en särskild känsla av intimitet och närvaro.

I det här temat kan du läsa om hur svarta tak och material med tyngd börjar ta plats i inredningen.

Tema: Multikulturhus

De senaste åren har en rad nya multikulturhus sett dagens ljus. Både i storstäder och i mindre orter utgör husen informella mötesplatser som samlar invånarna till sportaktiviteter, gemensamma middagar, salsa och mycket mer.

Här ger både forskare och arkitekter sin syn på de nya multikulturhusen.

Tema: Hälsofrämjande arkitektur

Hur kan arkitektur bidra till socialt arbete? Kan inredningen på en psykiatrisk klinik minska användningen av tvångsåtgärder? I vårt tema hälsofrämjande arkitektur får du experternas svar.

Tema: Transformation

I Europa står byggnader för 40 procent av material- och energiförbrukningen. Det finns stor potential för att nyttja resurserna bättre genom att välja hälsosamma material som har lång livslängd, och genom att omvandla befintliga byggnader.

I detta tema kan du läsa om materialåtervinning på högsta möjliga värdenivå, lära dig om två viktiga begrepp inom hållbar byggnad: livslängdskostnad och livscykelanalys och hitta inspiration i lyckada omvandlingsprojekt.

Tema: Arkitektur i kulturhuvudstaden

Europas ögon är riktade mot Aarhus, som är Europas kulturhuvudstad 2017. Det ger extra uppmärksamhet åt stadens kreativa yrkesfack, däribland en rad större och mindre arkitektbyråer.

I ett nytt tema fokuserar vi på arkitektur i kulturhuvudstaden, och du kan bland annat läsa om biennalen Rising Architecture Week samt den stora förändringen av norra hamnområdet i Aarhus från containerhamn till en atrraktiv stadsdel.

Tema: Innovation

Innovation är en naturlig del av arkitektyrket. Det säger Lone Wiggers, arkitekt och partner i arkitektfirman C.F. Möller. Läs hela intervjun i denna nya tema, som också innehåller en intervju med German Design Councils CEO, Andrej Kupetz, der ger sin syn på nya designtrender.

Tema: Kontor

Skypemöten och kunskapsdelning via mobiltelefoner. Digitala samarbetsmetoder ställer nya krav på design, akustik och inomhusklimat i det fysiska kontoret.

Tema: Restauranger

Visste du att oväsen och musik påverkar ditt smaksinne? Och att dålig akustik kan leda till att restauranger får sämre betyg av matkritikerna?

Tema: Design

Naturliga råmaterial som sten och trä blir allt vanligare inslag i global arkitektur. När de används rätt kan sådana material förbättra byggnadens design men även användarnas upplevelse.

Kring det här temat talar vi med den chilenska arkitekten och chefredaktör för ArchDaily, David Basulto.

 

Tema: Hållbart byggande

Hållbart byggande kan mätas med någon av de olika certifieringar som har dykt upp på marknaden under senare år.

Docent Tine Steen Larsen från Ålborgs universitet beskriver de fem vanligaste certifieringarna i en intervju som du hittar på den här temasidan. Här kan du även läsa om Googles nya databas Portico, som gör det enkelt att välja smarta och hälsosamma material till Googles byggnader.