Arkitektonisk skönhet

Troldtekt Ikast Hjertet

En meningsfull kombination av funktion och estetik. Samband mellan stadsliv och byggnader. Konst och design på tak och väggar. Arkitektonisk skönhet spänner över många aspekter som tillsammans har stor betydelse för vår vardag och vårt välbefinnande.

Av samma anledning utgör beauty and design två av kriterierna i byggnadscertifieringen WELL, som bland annat kontorsbyggnaden Eminent i Malmö har fått.

Läs också om vilka byggnadsstilar som genom åren har funnits representerade bland de byggnader som tilldelats Kasper Salin-priset. Och ta del av den tyske inredningsarkitekten Jörg Schmitts tankar om hållbarhet som en viktig del i designen av nya produkter. Jörg Schmitt arbetar för materialorganisationen raumprobe, som varje år delar ut ”Materialpriset”. Hösten 2020 är Troldtekts serie med designlösningar bland de nominerade produkterna.

Hållbarhet präglar vår tids design

I århundraden har design använts för att lösa problem eller åtgärda brister. De senaste åren har designprocessen fått en ny, tydlig profil – hållbarhet.

Enligt Jörg Schmitt, inredningsarkitekt och art director på den tyska materialorganisationen raumprobe, är hållbarhet något som präglar både vår tid och vår design.

>> Läs intervjun med Jörg Schmitt

Hållbarhet präglar vår tids design | Troldtekt TEMA

En hyllning till genial arkitektur

Kasper Salin-priset är Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris. Katarina O Cofaigh, senior rådgivare på Sveriges Arkitekter, berättar om priset och vad som under årens lopp har varit avgörande för juryns bedömning.

>> Läs intervjun här

Troldtekt, Skissernas Museum

Arkitektonisk skönhet ökar vårt välbefinnande

När vi upplever en meningsfull koppling mellan funktion och estetik ökar vårt välbefinnande. Det visar forskning från bland annat Australien.

Arkitektonisk skönhet och design är så viktiga faktorer att de finns med som kriterier för den amerikanska byggnadscertifieringen WELL som fokuserar på hälsa och välbefinnande.

>> Läs om vikten av vacker design

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad

En hyllning till Köpenhamns vackra byggnader

I över 100 år har Köpenhamns kommun delat ut ett pris till byggnader och stadsmiljöer som utmärker sig lite extra.

Här berättar Köpenhamns stadsarkitekt Camilla van Deurs hur arkitekturen har förändrats över tid – och vilka projekt som utsågs till vinnare våren 2020.

>> Läs intervjun med stadsarkitekten

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i skolor och utbildningsinstitutioner

Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

Troldtekts serie med designlösningar har hyllats stort sedan lanseringen 2019: En ICONIC Award och en German Design Award – samt en finalplats i Danish Design Award. Hösten 2020 är serien en av kandidaterna till den tyska utmärkelsen materialPREIS.

Läs om lösningarna och se filmen, där Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen delar med sig av sina tankar om designserien.

>> Mer om designlösningarna

Arkitektonisk skönhet

Randers Arkitektens kontor

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad

Med hållbarhet i fokus har Randers Arkitekten förvandlat byggnaden där arkitektbyrån har sina lokaler. Troldtekt line design med ett varierat mönster av frästa spår ger bra akustik och ett visuellt ”spel”.

Se fler bilder och läs mer

Privatbostad i Skanderborg

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder

Kvalitetsmaterial dominerar i det helrenoverade drömhuset som ligger precis vid Skanderborg Sø. Troldtekt line i grå specialfärg gör en både visuellt och akustiskt stor skillnad i rummen med högt i tak.

Se fler bilder och läs mer

Hjertet i Ikast

Troldtekt Ikast Hjertet

C.F. Møller Architects har valt Troldtekt akustik för multihuset ”Hjertet”, som har vunnit flera internationella arkitekturutmärkelser. Huset har en distinkt identitet med trä som ett kontinuerligt material.

Se fler bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter