Trä är trendigt och attraktivt för formgivare

Hållbarhet, gemensam användning av vardagsföremål och en fascination för naturmaterial.

Det är några av framtidstrenderna inom inredningsdesign, enligt Andrej Kupetz, German Design Councils CEO. I den här intervjun berättar han mer om de nya trenderna.

troldtekt_Andrej Kupetz

Sedan 2012 delar German Design Council ut German Design Award till ”projekt som representerar banbrytande bidrag till det tyska och internationella designlandskapet”, som uppdragsbeskrivningen lyder på rådets hemsida.

Här delar Andrej Kupetz, CEO för German Design Council, med sig av sina tankar kring framtidens designtrender:

Vilka är de främsta trenderna inom inredningsarkitektur och planering av inomhusytor 2017?

− En av årets trender är önskan att vara tydlig, vilket även kommer till uttryck i designvärlden: mustiga, intensiva färger och effektfulla geometriska mönster sätter en ton som inte kan undgås.

− Men det blir även aktuellt med enkelhet och minimal användning av färger, som i den skandinaviska inredningsstilen. Gradienttoner blir accentuerande och skapar fina övergångar mellan materialitet och transparens. Hårda material blir mjuka: frostat glas och oglaserad keramik ger en känsla av lätthet och en autentisk taktil upplevelse.

Hur kommer användning av naturmaterial till uttryck i formgivningen?

− Just nu är naturliga och obehandlade material som trä, läder, ull, filt, rotting och natursten mycket populära, som svar på vårt behov av jordnära originalitet, klarhet och en återgång till det väsentliga.

− För närvarande är det vanligt att formgivarna använder sig av trä, som väcker fascination både som naturmaterial och som designkomponent. Träets ådring och nyans ger ett mångsidigt designelement och inspirerar formgivarna att klara sig utan andra färger och mönster, för att betona träets inneboende skönhet och allsidighet.

Har du något specifikt exempel på hur formgivarna använder trä?

Ett bra exempel är MDF-skivor, som fram till alldeles nyligen endast fanns med slät yta. Idag är material som ”The Collection” – en kollektion av unika 3D-mönstrade MDF-ytor från den schweiziska snickerifirman Strasser AG Thun – helt i linje med den rådande trätrenden. The Collection har designats gemensamt av sex formgivare, och har förlänat snickeriet en German Design Awards-utmärkelse för utmärkt produktdesign i kategorin för materialytor.

Vilken typ av innovationer finns i de projekt som har nominerats för German Design Award 2017?

Vi har observerat ett antal trender som just nu påverkar samhället och våra liv. Hållbarhet är högt prioriterat sedan många år, vilket kommer till uttryck i inredningsarkitektur och design i allmänhet.

Till exempel handlar många projekt om ett innovativt sätt att använda vardagsföremål, där fokus inte är själva ägandet, utan snarare gemensam användning av föremålen.

Vi har också lagt märke till ett långvarigt, intensivt utforskande av material- och produktionsprocesser. Många formgivare experimenterar med återvinningsbara material och småskaliga produktionsprocesser som är mindre energikrävande. Och på senare tid har Industry 4.0 gett upphov till digitaliserad produktion och nya processer som 3D-tryck och batchproduktion av enstaka delar.

Läs mer om prestigefyllda German Design Award 

Läs mer: Troldtekt® rhomb tilldelades German Design Award 2017

OM GERMAN DESIGN AWARD

  • Priset delas ut av German Design Council, som etablerades 1953 på initiativ av den tyska Förbundsdagen.
  • German Design Awards delades ut första gången 2012.
  • Priset delas ut till designprojekt i två olika sektioner: Sektionen Excellent Product Design (utmärkt produktdesign) innehåller 27 kategorier, och sektionen Excellent Communications Design (utmärkt kommunikationsdesign) innehåller 21 kategorier. 2017 lade man till ”Universal Design” (universell design) som övergripande kategori.
  • Fler än 4 000 projekt från 50 länder deltog i tävlingen.
  • En internationell jury utvärderade bidragen, delade ut 45 guldpriser och valde 361 vinnare i de 48 kategorierna.