En stad i staden
Syftet med Holbæk Sportsby har varit att samla stadens idrottslokaler på ett ställe och skapa nya gemenskaper. Anläggningen är uppförd som en stad med hus, gator och trevliga platser.
– I stället för ett stort rum är foajén utformad som ett förgrenat nätverk av små mötesplatser och uppehållszoner som förbinder de olika hallfunktionerna. Det skapar möjlighet till gemenskap över alla idrottsgrenar, säger Nicolas Munkø.
I det omgivande landskapet och utomhusanläggningarna finns stigar, sjöar och våtmarker.
– Holbæk präglas av sitt läge vid fjorden där staden också omges av åkermark och skogsområden. Det här avspeglas i idrottsanläggningen där det finns referenser till det omgivande landskapet i form av sjöar och våtmarker, träd och stora grönområden. Den vackra naturen ska ge rekreationsvärde till de människor som inte nödvändigtvis besöker idrottslokalerna, säger Nicolas Munkø.
Inspiration över olika områden
Elitidrott, rehabilitering, motionsfotboll. Just mångfald över aktivitets- och färdighetsgränser är något som kännetecknar Holbæk Sportsby. Som en integrerad del i byggnaden ligger ett kommunalt hälsocenter som erbjuder kommuninvånarna en rad hälso- och rehabiliteringstjänster.
– Tanken är att hälsocentrets och idrottsanläggningens olika aktiviteter och användare kan inspirera varandra och därmed skapa positiva synergier. Därför ligger hälsocentret nära de gemensamma områdena, samtidigt som hänsyn ändå har tagits till centrets användare, säger Nicolas Munkø.
– Från hälsocentret kan man se in i idrottsanläggningen, och utomhus finns bland annat sensoriska trädgårdar och boulebanor som man kan använda och besöka, och som har utsikt över de andra utomhusanläggningarna, fortsätter Nicolas Munkø.
Mellan de olika idrottshallarna och ute i foajén ger stora glaspartier även besökare och andra idrottsutövare inblick i de många olika användningsområden som Holbæk Sportsby erbjuder.
Slitstark byggnad med varierat färgval
Genom hela byggnaden dominerar robusta och solida material som klarar förväntat slitage och användning. På insidan har man arbetat med stål, betong och trä – och också med att ge rummen en del lugna ytor och bra akustik.
– Idrott och rörelse ställer höga krav på både slitstyrka, akustik och inomhusklimat. Därför har byggnaden skapats med utgångspunkt från solida material som kan tillgodose de många behoven, säger Nicolas Munkø.