TEMA: Arkitektur i storstäderna

Troldtekt tema om arkitektur, gastronomi och god akustik i Köpenhamn

De största danska städerna omnämns ofta internationellt som några av världens mest sevärda. På temasidan kan du följa med på en virtuell arkitekturresa till både Köpenhamn och Århus.

Läs om karakteristisk arkitektur i de två städerna och ta del av arkitekternas syn på utvecklingen. Här finns också en guide till trevliga restauranger med god mat och bra akustik. Vi ger också exempel på restauranger, bostäder, kulturella platser och kontorslokaler där Troldtekts akustiklösningar är en del av designen.

Upplev Köpenhamn - nummer ett bland världens storstäder

Skyhög gastronomisk nivå och en speciell förmåga att utnyttja stadens arkitektoniska kontraster mellan gammalt och nytt har tagit Köpenhamn hela vägen upp till toppen av Lonely Planets lista över städer att besöka 2019.

Mer om utnämningen och staden >

Troldtekt tema om arkitektur, gastronomi och god akustik i Köpenhamn

Den klassiska arkitekturen har återvänt till Köpenhamn

Särpräglade byggnader i stadsbilden hör historien till. När ett hus ska byggas i en av Köpenhamns nya stadsdelar i hamnområdet är det viktigt att arkitekturen smälter in i omgivningarna. Och så har Köpenhamns mål om att vara koldioxidneutrala 2025 bidragit till att göra hållbara certifieringar till standard i byggprocessen.

Läs intervjuer med chefsarkitekten Rita Justesen från By & Havn och Henrik Stener Pedersen från Rambøll.

Läs de två intervjuerna >

Troldtekt tema om arkitektur, gastronomi och god akustik i Köpenhamn

Vetenskapen utvecklas i Experimentarium

Köpenhamns erkända science center Experimentarium har efter om- och tillbyggnader öppnat med 16 interaktiva utställningar.

Arkitekturen är direkt inspirerad av naturvetenskap och teknik och amerikanska TIME Magazine hade med centret på listan ”World’s Greatest Places 2018”.

Gå en rundtur i nya Experimentarium >

Troldtekt Experimentarium

Folketeatret

Troldtekt, Folketeatret

Den senaste renoveringen av Danmarks äldsta folkteater i Köpenhamn har skapat ett bra flöde mellan gata och sal. Foajén är i dunkla färger med ett svart Troldtekt-akustiktak. 

Se bilder och läs mer

Tingbjerg Kulturhus

Troldtekt Acoustic Panels Tingbjerg Library

En viktig samlingspunkt för stadsdelen i nordvästra Köpenhamn har skapats. Trä är det genomgående materialet inomhus, där man har använt Troldtekt i naturträ och svartmålad Troldtekt med ljusa trälister. 

Se bilder och läs mer

Barnkulturhus Ama'r

Arkitektur i storstäderna

Tyngdkraften har satts på prov i världens första barnkulturhus. Barnen bjöds in att komma med kreativa idéer till inredningen. Här finns bland annat ett Troldtekt-akustiktak dekorerat som en blomsteräng.

Se bilder och läs mer

Måsarna flyger, arkitekturen tar form

Under de senaste sju åren har norra hamnområdet i Aarhus omvandlats från containerhamn till en attraktiv stadsdel där välrenommerade arkitektfirmor skapar spännande arkitektur.

Det kan vara en utmaning att göra nybyggda stadsdelar levande, men hamnbad, trädgårdar, restauranger och ett 128 meter högt utsiktstorn ska göra Aarhus Ø till en samlingspunkt i stan.

Troldtekt, Aarhus Oe

Tillväxtambitioner för Aarhus arkitektbiennal

Den ”aarhusiska” arkitektmiljön är som en stor familj, som 2014 formellt gick samman i The Architecture Project. Företagsklustret synliggör arkitekterna i Aarhus och skapar arbetstillfällen inom de kreativa yrkena.

Detta sker bland annat genom event som Rising Architecture Week, som pågår den 11–15 september 2017 i Aarhus. Jørgen Bach, styrelseordförande i The Architecture Project och partner i Arkitema, beskriver ambitionerna.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt-korthus som inramning för biennal

Rising Architecture Week bjuder på flera arkitekturevenemang i Aarhus, Europas kulturhuvudstad 2017. I den kreativa miljön på Godsbanen intar det tyska arkitektkollektivet Raumlabor scenen, med en imponerande Troldtekt-installation.

Installationen består av Troldtekt akustikplattor, uppbyggda till ett fem meter högt ”korthus”. När biennalen är över kan plattorna tas ner och återanvändas i byggnaden, betonar arkitekterna.

Troldtekt, Raumlabor - Rising Architecture Week 2017

Vulkanen

Arkitektur i storstäderna

Den sex våningar höga byggnaden på Aarhus Ø rymmer 99 ungdomsbostäder med minimal energiförbrukning. I byggnadens mitt finns ett estetiskt atrium, ritat av Cubo Arkitekter och Terroir. Atriet har designats till ett föränderligt rum, där glaspartiernas färger skiftar och Troldtekt-tak ger behaglig akustik.

Se bilder och läs mer

"Hamnhusen"

Arkitektur i storstäderna

Den blockliknande byggnaden har utsikt mot Aarhus yachthamn och rymmer 83 lägenheter och 179 ungdomsbostäder. Hamnhusen (Havnehusene) är ett nollenergiprojekt, och byggdes med fokus på kvalitet från insidan och ut. Grå Troldtekt-tak sörjer för god akustik mellan de omgivande materialens hårda ytor.

Se bilder och läs mer

"Lagerhusen"

Troldtekt, Pakhusene Aarhus

Ett fantastiskt läge, rejäla material och ett väl utfört hantverk är kännetecknande för "lagerhusen" (Pakhusene) på Aarhus Ø. De tre höghusen, med en murad fasad av svartbrunt tegel, har ett rått uttryck både utvändigt och invändigt, med synliga betongytor, frilagda ventilationskanaler och Troldtekt akustiktak i naturgrått. Företagslokalerna bjuder in till delningsekonomi med invånarna i området.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter