De hållbara byggnadscertifieringarna

Akustikplattor från Troldtekt i en kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Rådgivare och byggherrar väljer ofta att bygga efter en hållbarhetscertifiering. Det kan göra fastigheten sundare för miljön och konsumenterna – och mer attraktiv i ekonomiskt hänseende för ägaren. Läs om hur Henning Larsen Architects arbetar i praktiken med de ledande byggnadscertifieringarna.

Troldtekt är ett Cradle to Cradle-certifierat naturmaterial och bidrar till certifieringar som Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED och WELL. Ramboll har tagit fram dokumentationspaket som är till hjälp när rådgivare bedömer det specifika bidraget från Troldtekt för något av systemen. Dessutom har Ramboll dokumenterat Troldtekts bidrag till Svanemärkt byggande, och Troldtekt ingår också i Nordic Ecolabellings databas med produkter som kan ingå i Svanenmärkta byggnader.

Följ med på en inspirerande rundtur till en rad certifierade byggnader där Troldtekt garanterar god akustik och ett hälsosamt inomhusklimat. Bland dem finns kontorsbyggnad Eminent (WELL och Miljöbyggnad) och Børnehuset Regnskoven (Svanenmärkt). Titta också in i det ”levande laboratoriet” för Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial, C2C LAB i Berlin. Och se hur Troldtekt stödjer den hållbara berättelsen och säkerställer god akustik på den gröna, liberala tankesmedjan Fores i Stockholm. 

Certifieringar höjer ribban för hållbart byggande

När en byggnad i slutänden ska stämplas som hållbar arbetar Henning Larsen Architects systematiskt med certifieringar under hela formgivningsprocessen.

Läs intervjun med Martha Lewis som är arkitekt och Head of Materials. Hon berättar vilka krav arbetet med certifieringar ställer – och vilka viktiga vinster arkitektbyrån kan skörda.

>> Läs intervjun med Martha Lewis

Troldtekt onlinetema: Certifieringar höjer ribban för hållbart byggande

Så väger Troldtekt in i hållbart byggande

Byggnader med dokumenterad hållbarhet ger fördelar avseende miljö, inomhusklimat, användarvänlighet, trivsel och driftekonomi. Se hur Troldtekt bidrar positivt till fyre ledande hållbarhetscertifieringar och hur Troldtekt nu även kan ingå i en Svanenmärkt byggnad.

>> Läs mer om Troldtekts bidrag

Så väger Troldtekt akustik in i hållbart byggande

Troldtekt bidrar till Svanenmärkta byggnader

Om en byggnad ska få Nordens officiella miljömärke ska materialen ha en låg miljöpåverkan. Troldtekt är med i Nordisk Miljømærknings databas över produkter som kan ingå i Svanenmärkta byggen.

Därför var Troldtekts akustiktak ett säkert val för förskolan Regnskoven, som är en av Danmarks första Svanenmärkta institutioner.

>> Mer om det Svanenmärkta projektet

Troldtekt akustikplattor ingår i Nordic Ecolabellings databas med produkter som kan ingå i Svanenmärkta byggnader

En kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Människor som trivs bra presterar bättre. Så lyder filosofin bakom Eminent som är den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden och som därmed har skapats för att främja människors trivsel. Eminent är också Miljöbyggnad-certifierad på guldnivån. Projektet ritades av Kanozi Arkitekter.

>> Läs intervjun med Åsa Jentsch från Kanozi

Akustikplattor från Troldtekt i en kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Hållbart laboratorium har öppnat i Berlin

Troldtekt akustiklösningar finns med i världens första C2C LAB som just har öppnat i Berlin. Den helrenoverade byggnaden är utbildningscentrum, NGO-kontor och ”levande laboratorium” för Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial.

>> Titta in i nya C2C LAB

Hållbart laboratorium med akustikplattor från Troldtekt har öppnat i Berlin

Grön tankesmedja i hållbar miljö

Den gröna, liberala tankesmedjan Fores bygger broar mellan politik, forskning och näringsliv i Sverige. Gästerna på kontoret i Stockholm upplever hållbara element från golv till tak – och god akustik.

Designlösningar från Troldtekt spelar en central roll i inredningen. Se Fores tidigare vd Mattias Goldmann, berätta om valet av Troldtekt.

>> Läs mer och se filmen

Grön tankesmedja i hållbar miljö | Troldtekt akustik

Alnatura Arbeitswelt (Tyskland)

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Alnatura säljer ekologiska livsmedelsprodukter och har satt nya standarder för hållbart byggande och användningen av naturmaterial. Byggnaden har Troldtekts akustiktak i det stora kafé- och restaurangområdet, och har fått den högsta möjliga DGNB-certifieringen, nämligen platina.

Se bilder och läs mer

Chalmers (Sverige)

De haalbara byggnadscertifieringarna

Helgo Zimdals byggnad från 1968 har blivit mer energieffektiv och fått en tydligare och mer öppen organisation under framförallt arkitektkontoret Whites ledning. Arkitekturskolan är Miljöbyggnad-certifierad på silvernivå – och Troldtekt säkerställer god akustik.

Se bilder och läs mer

Arkivenes Hus (Norge)

Troldtekt Arkivenes Hus Stavanger

Lund+Slaatto Arkitekters har ritat en hållbar byggnad av hög kvalitet med lågt koldioxidavtryck. Tak och flera väggar är klädda med Troldtekt vilket skapar en lugn miljö. Byggnaden är BREEAM Excellent-certifierad.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter