TEMA: Design av kontorsbyggnader

Design av kontorsbyggnader

Online-möten och att jobba mer hemifrån har blivit det nya normala. En pandemi och bättre tillgång till digitala samarbetsformer ställer nya krav på utformningen av fysiska kontor. Här behövs till exempel fler små mötesrum och zoner än tidigare.

På den här temasidan kan du ta del av hur olika experter och arkitekter ser på de nya tendenserna inom kontorsinredning. Se hur flera av dessa har omsatts i verkligheten i ett antal lyckade företagslokaler. Och läs om hur du med Troldtekt akustiklösningar kan förena bra akustik, ett hållbart inomhusklimat och karakteristisk design när du inreder kontor för den nya verkligheten.

Akustikexperter: Därför kan ett kontorslandskap bli för tyst

Det behövs inte mycket ljud för att koncentrationen ska störas i öppna kontorslandskap – och ofta är det kollegernas prat som är boven i dramat. Men lösningen handlar inte bara om att skapa bullerfria kontor, säger två svenska akustikexperter som vi pratat med.

>> Läs intervjun med de två experter nu

Design av kontorsbyggnader

Så säger experterna: Så blir kontorsarbetet efter corona

Pandemin har vänt upp och ner på hur vi jobbar på kontoret. Men vilka förändringar är tillfälliga och vilka är bestående? Vi frågade tre experter som var för sig lyfter fram olika tendenser.    

Läs intervjun med Hans Westlund, Eva Bjerrum och Maria Svensson Wiklander.

>> Läs intervjun nu

Design av kontorsbyggnader

Små rum och flexibla kontorsmiljöer ser dagens ljus

Ändrade arbetsmönster, behovet av att utnyttja kvadratmeterna bättre och en önskan om mer hållbara material. Nu blåser det nya vindar som påverkar kontorsinredningen, säger Mette Gravergaard, arkitekt och kreativ chef för spaceplanning på Sweco Architects.

>> Se bilder, och läs mer

Design av kontorsbyggnader

Dags att säga hejdå till skrivbordet? Så kommer kontorsinredningen att förändras

Efter coronapandemin behöver kontorsmiljöerna hitta ett nytt syfte. Många har av egen erfarenhet upplevt att man inte behöver ett kontor för att jobba, men vad ska de då användas till? Enligt Julian Weyer, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects, kommer kontoret i högre grad att få en social funktion. 

>> Läs intervjun med Julian Weyer

Design av kontorsbyggnader
Design av kontorsbyggnader

Varmt och hållbart välkomnande

Arkitekt- och ingenjörsverksamheten Mandrup välkomnar med en designvariant av Troldtekts CO2-negativaplattor baserade på cementtypen FUTURECEM.

Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett CO2-avtryck som ger ett minus under produktion och användning – alltså ända till plattorna ska återanvändas eller kasseras.

>> Se bilder, och läs mer

Mörka tak ger exklusiv känsla i råa företagslokaler

Naturlig råhet, gott om plats och ett ärligt uttryck. Det har inredningsföretaget Ambiente skapat i sina 11 500 kvadratmeter stora företagslokaler som utsågs till Årets kontorsbyggnad i Danmark 2020. Kontrasterna ligger i inredningens raffinerade detaljer.

>> Läs mer om lokalerna

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. kontorsbyggnader

Ny arkitektonisk miljö på Campus Rainvilleterrassen

Den internationellt erkända arkitektfirman gmp Architekten Gerkan, Marg und Partner har mer än 500 medarbetare fördelade på åtta platser.

Företagets andra arbetsställe i Hamburg, utöver huvudkontoret, ligger i en byggnad som har genomgått en större utbyggnad. Designlösningen Troldtekt line hjälper till att säkerställa bra akustik på bottenvåningen som rymmer flera funktioner. 

>> Läs mer om inredningen

Design av kontorsbyggnader
Design av kontorsbyggnader

Framtidens kontor behöver kunna ändra form

Arkitekterna Krook & Tjäder står bakom en av Göteborgs nya kontorsbyggnader, Slakthuset, där både ställets historia och en flexibel design har beaktats. Läs om arkitekternas överväganden och ta del av deras tankar om kontorstendenserna nu och under kommande år.

>> Läs intervjun nu

Design av kontorsbyggnader

Kontorsdesign: Välj en akustiklösning med flera fördelar

En hög ljudnivå, buller på kontoret, dålig luftkvalitet och en oinspirerande miljö är faktorer som kan gå ut över trivsel och produktivitet. Troldtekt cementbunden träull för tak- och väggbeklädnad säkerställer bra akustik, ett hälsosamt inomhusklimat och en karakteristisk design.

>> Läs om dokumenterade fördelar

Troldtekt, Gottlieb Paludan Architects, Copenhagen

Kontorsdesign: Bra akustik kommer inte av sig självt

Stora kontor har sina fördelar, men bra akustik är inte alltid en av dem. Det kan leda till koncentrationssvårigheter och minskad trivsel bland medarbetarna, men med rätt åtgärder kan akustiken förbättras avsevärt.

>> Läs intervjun med Troldtekts akustikexpert

DTU Science Park i Hørsholm

Design av kontorsbyggnader

Kontorslokalerna är en del av Danmarks ledande tillväxt- och utvecklingsmiljö, där många företag håller till. Designlösningen Troldtekt curves säkerställer bra akustik och sammanhang tvärsöver glasväggarna.

Se bilder och läs mer

Domstolssal i Wuppertal

Design av kontorsbyggnader

Efter en omfattande modernisering av en av de äldsta domstolsbyggnaderna i Tyskland har den imponerande salen försetts med akustikplattor i varianten Troldtekt tilt line, som även har en designmässig funktion.

Se bilder och läs mer

Eminent i Malmö

Design av kontorsbyggnader

När vi trivs, presterar vi bättre. Så lyder filosofin bakom Eminent som är den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden och som har skapats för att främja människors trivsel. Eminent är även certifierad som miljöbyggnad på guldnivån.

Se bilder och läs mer