TEMA: Design och innovation inom arkitektur

Troldtekt Ikast Hjertet

Innovation ska säkerställa att arkitekturen ständigt utvecklas – funktionellt och estetiskt. De flesta människor tillbringar 80–90 procent av tiden inomhus, och när funktion och design kombineras på ett meningsfullt sätt kan det göra stor skillnad för vardagsliv och välbefinnande.

Av samma anledning finns faktorer som estetik och design med i byggnadscertifieringen WELL. Du kan läsa mer om detta här på temasidan, där arkitekter berättar om sina innovativa inställningar till design.

Innovation är en av Troldtekts grundläggande värderingar. I temat kan du se exempel på Troldtekts designlösningar som förenar akustik, inomhusklimat och snygg design, och uppleva ett antal byggnader där lösningarna används.

Hållbarhet präglar vår tids design

I århundraden har design använts för att lösa problem eller åtgärda brister. De senaste åren har designprocessen fått en ny, tydlig profil – hållbarhet.

Enligt Jörg Schmitt, inredningsarkitekt och art director på den tyska materialorganisationen raumprobe, är hållbarhet något som präglar både vår tid och vår design.

>> Läs intervjun med Jörg Schmitt

Hållbarhet präglar vår tids design | Troldtekt TEMA

En hyllning till genial arkitektur

Kasper Salin-priset är Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris.

Katarina O Cofaigh, senior rådgivare på Sveriges Arkitekter, berättar om priset och vad som under årens lopp har varit avgörande för juryns bedömning.

>> Läs intervjun här

Troldtekt, Skissernas Museum

Arkitektonisk skönhet ökar vårt välbefinnande

När vi upplever en meningsfull koppling mellan funktion och estetik ökar vårt välbefinnande. Det visar forskning från bland annat Australien.

Arkitektonisk skönhet och design är så viktiga faktorer att de finns med som kriterier för den amerikanska byggnadscertifieringen WELL som fokuserar på hälsa och välbefinnande.

>> Läs om vikten av vacker design

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad

En hyllning till Köpenhamns vackra byggnader

I över 100 år har Köpenhamns kommun delat ut ett pris till byggnader och stadsmiljöer som utmärker sig lite extra.

Här berättar Köpenhamns stadsarkitekt Camilla van Deurs hur arkitekturen har förändrats över tid – och vilka projekt som utsågs till vinnare våren 2020.

>> Läs intervjun med stadsarkitekten

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i skolor och utbildningsinstitutioner

Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

Troldtekts serie med designlösningar har hyllats stort sedan lanseringen 2019: En ICONIC Award och en German Design Award – samt en finalplats i Danish Design Award. Hösten 2020 är serien en av kandidaterna till den tyska utmärkelsen materialPREIS.

Läs om lösningarna och se filmen, där Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen delar med sig av sina tankar om designserien.

>> Mer om designlösningarna

Design och innovation inom arkitektur

Randers Arkitektens kontor

Akustiktak från Troldtekt i kontors- och företagsbyggnad

Med hållbarhet i fokus har Randers Arkitekten förvandlat byggnaden där arkitektbyrån har sina lokaler. Troldtekt line design med ett varierat mönster av frästa spår ger bra akustik och ett visuellt ”spel”.

Se fler bilder och läs mer

Privatbostad i Skanderborg

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder

Kvalitetsmaterial dominerar i det helrenoverade drömhuset som ligger precis vid Skanderborg Sø. Troldtekt line i grå specialfärg gör en både visuellt och akustiskt stor skillnad i rummen med högt i tak.

Se fler bilder och läs mer

Hjertet i Ikast

Troldtekt Ikast Hjertet

C.F. Møller Architects har valt Troldtekt akustik för multihuset ”Hjertet”, som har vunnit flera internationella arkitekturutmärkelser. Huset har en distinkt identitet med trä som ett kontinuerligt material.

Se fler bilder och läs mer

Trä och hållbara lösningar lockar formgivare

Hållbarhet, gemensam användning av vardagsföremål och en fascination för naturmaterial. Det är några av framtidstrenderna inom inredningsdesign, enligt Andrej Kupetz, German Design Councils CEO.

Varje år delar rådet ut det prestigefyllda German Design Award.

>> Läs intervjun med Andrej Kupetz

Trä och hållbara lösningar lockar formgivare

Intim restaurangupplevelse med Troldtekt® line

På Restaurant Strandtangen i danska Skive går ärlig, nordisk mat hand i hand med en elegant och stilfull inredning. Utgångspunkten är de svarta akustiktaken med frästa spår, som skapar en helt unik stämning.

>> Se den inspirerande restaurangen

Intim restaurangupplevelse med Troldtekt® line

Designtak i unik interiör

En ram av rå betong har stylats med exklusiva produkter i möbel-, inrednings- och konstbutiken UniqueRoom.

Här visas enbart design med ett eget uttryck – och just därför har butikens ägare valt designlösningar från Troldtekt.

>> Besök den unika butiken

Designtak i unik interiör

En atmosfär med inspiration från Japan

Sticks’n’Sushis restaurang i Tivoli Haven i Köpenhamn är kedjans mest japanska hittills, om man ser till inredningen. Designlösningen Troldtekt romb säkerställer en behaglig akustik och atmosfär med sin mjuka struktur och det grafiska mönstret.

>> Följ med till restaurangen

Troldtekt Sticks n Sushi

Innovation gör bra lösningar ännu bättre

Innovation är en naturlig del av arkitektyrket och arkitektens arbetsmetoder. Det menar Lone Wiggers, partner i arkitektfirman C.F. Møller.

En grundsats för företaget är att alla nya designlösningar ska innehålla innovation, vilket dock alltid måste utföras med omsorg och respekt för befintliga lösningar, byggnadens karaktär och byggherrens ambition att bryta ny mark.

troldtekt_Lone Wiggers

Film: Bra akustik i Köpenhamns-
lägenhet

Andreas och hans familj flyttade från USA till en fin lägenhet mitt i Köpenhamn. Först när familjen hade flyttat in uppdagades det hur dålig akustiken var i den nya lägenheten – vilket var ett stort problem för Andreas, som har en hörselnedsättning.

Se filmen där han berättar om hur ett snyggt akustiktak och ljudabsorberande konst på väggarna har gett hemmet en rofylld ljudmiljö. I filmen deltar även den danska trendexperten Mads Arlien-Søborgs, som berättar mer om lägenhetens nya akustiklösning.

Råa naturmaterial ger värme och intimitet

Vilka material är för närvarande på uppgång inom global arkitektur? Och hur kan ett specifikt material användas för att förena design och funktion?

Arkitekten David Basulto är chefredaktör och grundare av världens mest besökta arkitekturwebbplats, ArchDaily. Läs mer om hans syn på aktuella trender inom internationell byggnadsdesign. 

Troldtekt David Basulto wood wool award

Ett landmärke vid havet

Natur- och kulturcentret i Krik, i västra Jyllands karga men vackra kustlandskap, har nyligen vunnit WOOD WOOL AWARD™ 2015. Byggnaden, ritad av Force4 Architects, har en stram, ren form och innehåller enkla material.

De robusta materialen – betong, trä och korrugerad plåt – är ett direkt svar på hur havet och vinden präglar platsen. Väggarna och taket i det generösa samlingsutrymmet är elegant inklädda i vita Troldtekt-plattor med ultrafin struktur

Design och innovation inom arkitektur

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter