Arkitekterna får friheten att skapa något extra

De nya designlösningarna från Troldtekt har tillkommit utifrån ett önskemål och en regel. Önskemålet är att ge arkitekterna största möjliga flexibilitet när de designar tak- och väggytor för god akustik. Regeln är att lösningarna ska vara industriellt framställda.

Troldtekt designlösningar är designade av Troldtekts in house-arkitekt Michael Christensen

I augusti 2018 gav sig Troldtekts in house-arkitekt Michael Christensen i kast med ett uppdrag utöver det vanliga. ”Kom med tio förslag på nya designlösningar, så väljer vi de tre bästa”, löd uppdraget. Drygt ett halvår senare har så gott som alla de ursprungliga förslagen blivit verklighet i den nya designserien.

– Under processen har det fötts en vilja att lansera en bredare palett av lösningar som ger största möjliga frihet i arkitekturen. Med den nya designserien är syftet att tilltala arkitekter som vill ha utrymme att skapa något extra i inredningen.

Det handlar om ytan
Serien med designlösningar har två primära gemensamma nämnare. För det första är de industriellt framställda och kan därmed köpas till konkurrenskraftiga priser. För det andra har de formgivits för att ge tak- och väggytor ett sömlöst uttryck.

– Vi hade formgivaren Søren Vester på ett inspirationsbesök, och han hade en bra synpunkt som kom att bli utgångspunkten för mitt arbete med de olika modellerna. ”Det handlar inte om plattan, utan om ytan”, sa han, en formulering som sammanfattar den nya serien mycket bra. Varje lösning är tänkt att framstå som en enhetlig akustikyta i större eller mindre skala, säger Michael Christensen.

– Dessutom har vi medvetet arbetat för att göra varje lösning flexibel, så att plattorna i kombination med varandra kan ge stor variation i designen, tillägger han.  

Baseras på CNC-teknik
Som ett första steg i utvecklingen av de nya lösningarna tog Michael Christensen och hans kollega Bjarne Mortensen en kurs i CNC-teknik.

– Vi lärde oss dels om möjligheterna med industriell CNC-bearbetning, och dels om programmering som vi kunde överföra till våra maskiner i produktionen. Sedan har vi haft några långa och roliga kvällar då vi har arbetat med prototyper på både CNC-fräsen och andra typer av fräsar, berättar Michael Christensen.

Även om det är han som har ritat skisserna till alla de nya modellerna, betonar han att de nya lösningarna är resultatet av ett samarbete. Utöver produktutvecklare Bjarne Mortensen har en större designgrupp från säljavdelningen och Troldtekts ledning bidragit till att kvalificera produktserien längs vägen.

Från nordiskt till expressivt
Med sin bakgrund inom arkitektur och erfarenhet från arkitektbyråer har Michael Christensen haft goda förutsättningar för sitt arbete med de nya modellerna.

– En klassisk metod inom arkitekturen är att använda standardprodukter för att designa något unikt eller extra karaktäristiskt. Det är den utmaningen som vår nya designserie försöker lösa, säger han och fortsätter.

– Målet har varit att få det designmässiga och det funktionella att mötas i ett brett spann av produkter. Några av de nya lösningarna passar väl in i den nordiska designen med raka linjer och vinklar, medan andra är mer expressiva i sina uttryck.     

Michael Christensen avslöjar att han personligen har de enkla och modulbaserade designvarianterna – Troldtekt® line, Troldtekt® line design och Troldtekt® tiles – som sina favoriter.

Den nya Troldtekt® designlinjen

Troldtekt® line design

>> Mer om Troldtekt® line design

Troldtekt® tilt line

>> Mer om Troldtekt® tilt line

Troldtekt® puzzle

>> Mer om Troldtekt® puzzle

Troldtekt® curves

>> Mer om Troldtekt® curves

Troldtekt® tiles

>> Mer om Troldtekt® tiles

Troldtekt® romb mini

>> Mer om Troldtekt® romb mini
Troldtekt designlösningar är designade av Troldtekts in house-arkitekt Michael Christensen

Fakta om Michael Christensen

  • Utbildad arkitekt MAA vid Arkitektskolan i Århus 2002.
  • Knöts till Troldtekt A/S 2003, där han som extern konsult utarbetade ritningar och BIM-objekt till arkitekter.
  • Är i dag fast anställd hos Troldtekt, där han nu arbetar med produktutveckling, teknisk rådgivning och dokumentation för arkitekter.
  • Har tidigare varit anställd på arkitektbyråerna Ginneruparkitekter A/S och RUM.
  • Utbildad till DGNB-konsult 2018.

Lägg pusselbitarna till din egen design

Vilken design passar till tak och väggar i ditt nästa projekt? Nu kan du testa det redan på ritbordet.

Troldtekt A/S har utvecklat flexibla bitar som gör det möjligt att ta fram skisser och modeller med den nya designserien. Tillsammans med Troldtekts projektkonsulter kan du flytta runt och kombinera bitarna precis som du vill. På så sätt kan du pröva dig fram till din egen design.

Skriv till oss på info@troldtekt.se om du vill bli kontaktad av en projektkonsult.

Boka ett besök från Troldtekt projektkonsulterna till ditt arkitektkontor

Tema: God akustik med elegant design

Med en ny serie designlösningar får arkitekter en spännande möjlighet att kombinera god akustik från Troldtekt cementbundna träullsplattor med personliga uttryck.

I onlinetemat "God akustik med elegant design" ger Troldtekt A/S ordet till arkitekten bakom de nya designlösningarna – och visar hur de har använts i vackra byggnader.

>> Läs mer temaartiklar här

Troldtekt® designlösningar ger arkitekter stor frihet att kombinera god akustik med personliga uttryck