TEMA: Hållbara byggnadscertifieringar

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad

När rådgivare och byggherrar väljer en hållbar certifiering får de en byggnad som är sundare för både miljön och användarna – och mer ekonomisk för ägaren. Här på temasidan kan du se hur ledande arkitektbyråer arbetar med byggnadscertifieringar i praktiken och hur det påverkar arkitekturen.

Dessutom får du en överblick över många av de certifieringssystem som har etablerats de senaste åren. Läs också om hur Troldtekt bidrar positivt till poängen i de olika systemen.

Troldtekts Cradle to Cradle-certifiering, produkternas goda akustiska egenskaper och användningen av certifierat trä som en naturlig råvara i akustikplattorna är några av de faktorer som gör Troldtekt till ett självklart val i en certifierad byggnad.

Certifieringar höjer ribban för hållbart byggande

När en byggnad i slutänden ska stämplas som hållbar arbetar Henning Larsen Architects systematiskt med certifieringar under hela formgivningsprocessen.

Läs intervjun med Martha Lewis som är arkitekt och Head of Materials. Hon berättar vilka krav arbetet med certifieringar ställer – och vilka viktiga vinster arkitektbyrån kan skörda.

>> Läs intervjun med Martha Lewis

Troldtekt onlinetema: Certifieringar höjer ribban för hållbart byggande

Så väger Troldtekt in i hållbart byggande

Byggnader med dokumenterad hållbarhet ger fördelar avseende miljö, inomhusklimat, användarvänlighet, trivsel och driftekonomi.

Se hur Troldtekt bidrar positivt till fyre ledande hållbarhetscertifieringar och hur Troldtekt nu även kan ingå i en Svanenmärkt byggnad.

>> Läs mer om Troldtekts bidrag

Troldtekt onlinetema: Mer trä i byggen

Troldtekt bidrar till Svanenmärkta byggnader

Om en byggnad ska få Nordens officiella miljömärke ska materialen ha en låg miljöpåverkan. Troldtekt är med i Nordisk Miljømærknings databas över produkter som kan ingå i Svanenmärkta byggen.

Därför var Troldtekts akustiktak ett säkert val för förskolan Regnskoven, som är en av Danmarks första Svanenmärkta institutioner.

>> Mer om det Svanenmärkta projektet

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i barninstitutioner

En kontorsmiljö på ett fundament av välbefinnande

Människor som trivs bra presterar bättre. Så lyder filosofin bakom Eminent som är den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden och som därmed har skapats för att främja människors trivsel.

Eminent är också Miljöbyggnad-certifierad på guldnivån. Projektet ritades av Kanozi Arkitekter.

>> Läs intervjun med Åsa Jentsch från Kanozi

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad

Hållbart laboratorium har öppnat i Berlin

Troldtekt akustiklösningar finns med i världens första C2C LAB som just har öppnat i Berlin.

Den helrenoverade byggnaden är utbildningscentrum, NGO-kontor och ”levande laboratorium” för Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial.

>> Titta in i nya C2C LAB

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a kontorsbyggnader

Grön tankesmedja i hållbar miljö

Den gröna, liberala tankesmedjan Fores bygger broar mellan politik, forskning och näringsliv i Sverige. Gästerna på kontoret i Stockholm upplever hållbara element från golv till tak – och god akustik.

Designlösningar från Troldtekt spelar en central roll i inredningen. Se Fores tidigare vd Mattias Goldmann, berätta om valet av Troldtekt.

>> Läs mer och se filmen

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

Alnatura Arbeitswelt (Tyskland)

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

Alnatura säljer ekologiska livsmedelsprodukter och har satt nya standarder för hållbart byggande och användningen av naturmaterial. Byggnaden har Troldtekts akustiktak i det stora kafé- och restaurangområdet, och har fått den högsta möjliga DGNB-certifieringen, nämligen platina.

Se bilder och läs mer

Chalmers (Sverige)

Haalbara byggnadscertifieringar

Helgo Zimdals byggnad från 1968 har blivit mer energieffektiv och fått en tydligare och mer öppen organisation under framförallt arkitektkontoret Whites ledning. Arkitekturskolan är Miljöbyggnad-certifierad på silvernivå – och Troldtekt säkerställer god akustik.

Se bilder och läs mer

Arkivenes Hus (Norge)

Troldtekt Arkivenes Hus Stavanger

Lund+Slaatto Arkitekters har ritat en hållbar byggnad av hög kvalitet med lågt koldioxidavtryck. Tak och flera väggar är klädda med Troldtekt vilket skapar en lugn miljö. Byggnaden är BREEAM Excellent-certifierad.

Se bilder och läs mer

Koll på certifieringssystem

DGNB, LEED, BREEAM, AKTIVHAUS och PASSIVHAUS.

Vad är skillnaden mellan de olika certifieringssystemen? Behöver vi så här många system?

Troldtekt Vestas SE

Silver till Troldtekt efter striktare krav

Troldtekts akustikprodukter har nyligen genomgått certifieringsprocessen för Cradle to Cradle-version 3.1. Troldtekt nådde guldnivån för fyra av fem kriterier, och behåller sin övergripande certifiering på silvernivån, trots att kraven enligt version 3.1 är striktare än tidigare.

Certifieringen omfattar hela Troldtekt-sortimentet av akustikplattor, både de naturfärgade plattorna och de plattor som är målade i Troldtekts standardkulörer.

Troldtekt C2C

LEED och BREEAM-NL stöder Cradle to Cradle

I de senaste versionerna av det amerikanska certifieringssystemet LEED och den nederländska versionen av BREEAM-systemet, får byggnader som innehåller Cradle to Cradle-certifierade produkter högre ”betyg” vid certifieringen.

Produkter som uppfyller kraven inom fem huvudområden kan, efter en ingående utvärdering, bli Cradle to Cradle-certifierade. Till exempel måste produkten vara hållbart tillverkad och så hälsosam att den kan vara en del av ett biologiskt eller tekniskt kretslopp.

Haalbara byggnadscertifieringar

Google Portico

Portico är namnet på Googles nya databas, som ska göra det lättare för projektplanerarna att välja smarta och hälsosamma material när sökmotorjätten bygger nya, produktiva arbetsmiljöer åt de anställda.

Haalbara byggnadscertifieringar

Googles huvudkontor i Dublin

Haalbara byggnadscertifieringar

Anställda från fler än 65 länder arbetar vid Googles europeiska huvudkontor i Dublin. De fyra kontorsbyggnaderna är en praktfull blandning av former, färger och spännande inredning, och innehåller fem restauranger, träningslokaler och en 25-meters simbassäng. Målet är att projektet ska nå LEED-certifiering på platinanivå.

Se bilder och läs mer

Förskola i Haukaasen

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a. barninstitutioner

Friluftsförskolan i Trondheim blev först i Norge med att ha en BEEAM-NOR-certifierad byggnad ägnad åt utbildning. Förskolan är certifierad på nivån ”mycket bra”, vilket anger att den har en hållbar profil för byggnadsmaterial, värmekälla, energiförbrukning och design. Förskolan är mestadels av trä, vilket gjorde Troldtekts takplattor till ett självklart alternativ.

Se bilder och läs mer

Skola i Oakmeadow

Troldtekt, Oakmeadow skole SE

Skolan är en av Storbritanniens första Passivhaus-certifierade grundskolor. Byggnaden har mycket låg energiförbrukning, och ger lärare och elever en behaglig arbetsmiljö med frisk luft, bra ventilation, mycket dagsljus och gott om plats. Arkitektbyrån Architype har även skapat en bra ljudmiljö i klassrummen och gymnastiksalen, som annars kan vara ganska livliga platser.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter