Google systematiserar hållbara material

16:e jul. 2015

Portico är namnet på Googles nya databas, som ska göra det lättare för projektplanerarna att välja smarta och hälsosamma material när sökmotorjätten bygger nya, produktiva arbetsmiljöer för de anställda.

Material med en Cradle to Cradle-certifiering kvalificerar sig direkt för databasen, vilket innebär att Troldtekt redan är ett registrerat alternativ. Målet är att databasen ska innehålla över 10 000 produkter innan 2016 är slut.

Google Portico

Cradle to Cradle-certifierade material är direkt kvalificerade för registrering i Portico, som är Googles nya, intressanta databas för systematisk sammanställning av hållbara produkter. Troldtekt finns därför redan i Portico, som ska göra det lättare för arkitekter, ingenjörer och andra som ansvarar för Googles byggprojekt att välja hälsosamma byggmaterial och produkter. 

Databasen är en del av Googles Healthy Materials-program, som ska säkerställa hälsosamma Google-byggnader runtom i världen. ”Vi skapar hälsosamma och produktiva arbetsmiljöer som inspirerar och ger medarbetarna energi”, skriver Google i sin pdf-presentation av Portico.

Ambitiösa mål

En betaversion av Portico testades 2014 och nu har den slutliga versionen lanserats, med en uppmaning till tillverkare att de ska registrera sina produkter i databasen. Målet är att Portico under 2016 ska utvecklas till ett hållbarhetsbibliotek med beskrivningar av fler än 10 000 produkter.

En Cradle to Cradle-certifiering (utom för Basic-nivån i C2C-version 3.0) ger direkt registrering i databasen, men även produkter som är godkända enligt Health Product Declaration eller GreenScreen for Safer Chemicals kan komma ifråga för registrering i databasen. De tre certifieringarna kombineras till ett gemensamt poängsystem i Portico, där en skala från 0 till 16 används för att ange produktens hållbarhetsnivå.

Tillverkare som publicerar miljövarudeklarationer (EPD) för sina produkter tilldelas extra poäng i Portico, helt i linje med sökmotorjättens strävan efter transparens.

Läs pdf-fil om poängsystemet