Grön tankesmedja i hållbar miljö

14:e nov. 2019

Den gröna, liberala tankesmedjan Fores bygger broar mellan politik, forskning och näringsliv i Sverige. Gästerna på kontoret i Stockholm upplever hållbara element från golv till tak – och god akustik.

Designlösningar från Troldtekt spelar en central roll i inredningen. Se Fores tidigare vd Mattias Goldmann, berätta om valet av Troldtekt.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

Titta på filmklippet där Fores vd Mattias Goldmann berättar hur de hållbara akustiktaken och -väggarna från Troldtekt stöder tankesmedjans filosofi och säkerställer god akustik.

Fores i Stockholm utmärker sig som en central aktör i den svenska debatten om gröna åtgärder. Kontoret mitt i Stockholm har utformats i enlighet med tankesmedjans syfte. Allt material, från mattorna på golvet till stolarna och taken, har en hållbar profil. Det är oerhört viktigt för att inspirera gäster och mötesdeltagare.

– Här på Fores vill vi visa vägen när det gäller hållbarhet. Inte bara i de tankar vi tänker och de rapporter vi skriver eller det material vi utarbetar åt politikerna, utan också som mötesplats, säger Mattias Goldmann.

Han var vd på Fores när Troldtektlösningarna monterades. Hösten 2019 gick han vidare till en tjänst som Chief Sustainability officer på Sweco.

– Vi vill vara brobyggare mellan politik, näringsliv och forskning. Broarna byggs bland annat genom akademiska diskussioner, men även via den fysiska miljön på mötesplatsen. Och då är det viktigt att mötesplatsen signalerar hållbarhet och klimatansvar, fortsätter Mattias Goldmann.

Imponerade av Troldtekt

Fores håller till på Kungsholmen några hundra meter från Stockholms rådhus, precis nere vid vattnet. När gäster stiger in på kontoret och lyfter blicken blir de omgående medvetna om var de är. Namnet Fores är infräst i det eleganta akustiktaket av typen Troldtekt line.

– Vi på Fores är imponerade av Troldtekt och valde deras lösningar eftersom man använder gran som växer i Norden och är ett biologiskt råmaterial, eftersom produkten är Cradle to Cradle-certifierad och eftersom Troldtekt till och med använder 100 procent vindkraft i produktionen, berättar Mattias Goldmann.

– Vi har Troldtekt på väggen och i taket. Jag tror att det är viktigt att det syns och att vi kan säga till folk att de ska tänka på hållbarhet och på klimatet när de tänker på akustiken. Det är det budskap vi alltid vill sprida, fortsätter vd:n.

På väggen sitter varianten Troldtekt romb mini som med sitt rombformade mönster i nyanser av grått, svart och vitt skapar en tredimensionell effekt.

250 gäster kräver god akustik

Förutom hållbarhetsaspekterna bidrar Troldtektplattorna hos Fores till en god akustik och därmed till bättre samtal. Det gäller både under arbetsmöten med några få deltagare och vid evenemang med upp till 250 gäster.

– Om resultatet ska bli bra får man inte bli så trött i öronen att man helst vill lämna rummet. Så var det i början när vi flyttade in i de här lokalerna med hårda stengolv och trafik utanför. Med den ljudisolering vi har nu är vi en bra mötesplats, och det vill vi gärna vara. En plats där man möts och utvecklas tillsammans. Bättre akustik ger bättre samtal och därmed bättre beslut, säger Mattias Goldmann.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i kontor- och företagsbyggnader

Fakta: Om Fores

Byggherre: Fores

Troldtekt produkter:
Tak- och väggbeklädnad: Troldtekt, Troldtekt line och Troldtekt romb mini akustikplattor
Färg: Vit 101, Svart 207, Grå 202 och Grå 208
Struktur: Ultrafin (1,0 mm träull)
Montering: Med C60-profilsystem och Troldtekt strukturskruva

>> Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion

TEMA: Hållbara byggnadscertifieringar

När rådgivare och byggherrar väljer en hållbar certifiering får de en byggnad som är sundare för både miljön och användarna – och mer ekonomisk för ägaren.

Här på temasidan kan du se hur ledande arkitektbyråer arbetar med byggnadscertifieringar i praktiken och hur det påverkar arkitekturen.

Väggbeklädnad med Troldtekt träullsabsorbenter i kontorsbyggnad