LEED och BREEAM-NL stöder Cradle to Cradle

16:e jul. 2015

I de senaste versionerna av det amerikanska certifieringssystemet LEED och den nederländska versionen av BREEAM-systemet, får byggnader som innehåller Cradle to Cradle-certifierade produkter högre ”betyg” vid certifieringen.

Produkter som uppfyller kraven inom fem huvudområden kan, efter en ingående utvärdering, bli Cradle to Cradle-certifierade. Till exempel måste produkten vara hållbart tillverkad och så hälsosam att den kan vara en del av ett biologiskt eller tekniskt kretslopp. 

LEED och BREEAM

Under senare år har Cradle to Cradle-konceptet för hållbar design upplevt en boom i hela världen. Konceptets grundprincip är att alla produkter ska gå att använda som resurser i biologiska eller tekniska kretslopp. Nu börjar konceptet anammas även av internationella certifieringssystem.

En del av LEED och BREEAM-NL

Det gäller exempelvis det amerikanska LEED-systemet, som i den senaste versionen belönar användning av Cradle to Cradle-produkter.

Enligt Cradle to Cradle tilldelas en prestationsnivå – basic, brons, silver, guld eller platina – inom fem kvalitetsområden. Det är resultatet inom området ”materialhälsa” som bestämmer om ett byggmaterial kan ge de LEED-poäng som krävs för att uppnå en LEED-certifiering.

Även den holländska versionen av det brittiska BREEAM-systemet ger nu poäng för användning av Cradle to Cradle-material – något som inte den brittiska versionen gör än.

FAKTA: Troldtekt och certifieringar

Troldtekt är Cradle to Cradle-certifierat och kan på så sätt bidra till LEED och BREEAM-NL. Troldtekt bidrar redan till DGNB, LEED och BREEAM inom följande områden: 

  • Total ägandekostnad
  • Akustiskt inomhusklimat
  • Utsläpp till atmosfäriskt inomhusklimat och toxicitet
  • Psykologiskt inomhusklimat (konst)
  • Material

Läs mer om Troldtekts bidrag till LEED, DGNB och BREEAM.