Men hur ska fastighetsägarna kunna få en överblick när det är arkitekter som ritar projektet, entreprenörer som sköter byggfasen, underleverantörerna själva köper in material – och kanske ett driftsbolag som sköter driften av den färdiga byggnaden? SundaHus har lösningen på detta med webbsystemet SundaHus Miljödata.
– SundaHus gör det enkelt för alla som är involverade i byggprocessen att ta reda på om produkter uppfyller projektets specifika miljökrav och att skapa en ”loggbok” som gör att själva byggnaden kan bli en materialbank. SundaHus tror att genom att göra medvetna produktval enkla, inte kräva speciell kunskap eller mycket tid, sänker vi tröskeln för att det ska hända, förklarar Lisa Elfström.
– För att uppnå cirkulära byggnader måste vi fokusera på fastighetsägarnas behov. De är slutanvändare av den information som behövs för framtida återvinning, fortsätter hon.
I praktiken skapar byggherren vanligtvis det enskilda projektet via en licens i SundaHus Miljödata. Arkitekter, entreprenörer och andra inblandade aktörer får tillgång till det, till exempel för att lägga till produktval och produktkvantiteter på specifika platser i byggnaden. Via enkla ikoner går det också att se om en utvald produkt uppfyller projektets miljökrav, inklusive en vald hållbarhetscertifiering som exempelvis Miljöbyggnad eller BREEAM.
När en byggnad senare ska underhållas eller rivas och avfall hanteras, har ägaren fortfarande tillgång till de uppgifter som lagts in – idén om materialbanker blir alltså en realitet.