Ny rättspsykiatrisk klinik: Personlig integritet, utsikt och säkerhet i fokus

23:e apr. 2021

Det kommer att bli en enorm skillnad för patienterna på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans nära den danska staden Roskilde.

Medan den stängda avdelningen tidigare förde tankarna till ett fängelse, har nu höga väggar ersatts av utsikt och innergårdar som ska främja behandlingen.

Säkerheten är fortfarande hög.

Träullsplattor från Troldtekt säkerställer god akustik på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans nära den danska staden Roskilde
Henrik Richter Danielsen, teknisk chef och partner på KHR Architecture | Troldtekt TEMA

Rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans är en blandning mellan ett fängelse och en psykiatriavdelning. Hit kommer kriminella patienter som dömts för personbrott och som fortfarande anses utgöra en fara för andra på grund av psykisk ohälsa eller svår psykos. Därför var säkerheten naturligtvis högt prioriterad när KHR Architecture 2012 som övergripande konsult tillsammans med underkonsulterna Rubow Arkitekter, Opland Landskabsarkitekter samt ingenjörsbyråerna Oluf Jørgensen och Spangenberg & Madsen vann uppdraget att bygga den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans i Roskilde.

– Det har till sin natur varit ett enormt fokus på säkerheten, för patienterna men inte minst för personalen. Patientavdelningarna måste kunna spärras av och personalen ska vara trygg och kunna tillkalla hjälp. Samtidigt har fokus också legat på att det ska vara en plats där patienterna får behandling och förhoppningsvis botas, säger Henrik Richter Danielsen (bild), arkitekt, teknisk chef och partner på KHR Architecture.

Träullsplattor från Troldtekt säkerställer god akustik på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans nära den danska staden Roskilde

Förskjutna enheter ger utsikt

Den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans kommer att stå klar under 2021 och består av fyra patientavdelningar. Varje avdelning har ungefär 32 patientrum och enheterna är koncentrerade till tre innergårdar. Två innergårdar där patienterna kan komma ut och motionera eller koppla av och en innergård som är reserverad för personalen. Henrik Richter Danielsen berättar att man i uppförandet har utnyttjat den sluttande tomt som Sct. Hans ligger på.

– Marken är väldigt sluttande. Det är en höjdskillnad på 12 meter från högsta till lägsta punkt. Vi har utnyttjat detta genom att placera patientavdelningarna förskjutna i höjd så att alla patientrum har utsikt. Det gamla rättspsykiatriska sjukhuset bestod av en byggnad omgiven av en fyra meter hög mur, så patienterna tittade in i en vägg, berättar han och tillägger:

– Läkande arkitektur handlar just om att ge patienterna en känsla av att inte vara avskurna från omvärlden. Därför finns det i ett stort fönster med en sittnisch i patientrummen, så att patienterna kan sitta i fönstret och titta ut. De kan också dra för fönsterluckor om de vill ha avskildhet, säger han.

Träullsplattor från Troldtekt säkerställer god akustik på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans nära den danska staden Roskilde

Ek och bra akustik på avdelningarna

Henrik Richter Danielsen berättar att fokus i patientrummens inredning har legat på att skapa en trivsam miljö som är enkel att städa och där säkerheten fortfarande är i topp:

– I rummen är ytorna vita väggar med inbyggda hyllor och skåp som är täckta med ekfaner. Det ger en varm känsla i rummet, och faneren går också igen på badrumsdörren, säger han.
I korridoren som förbinder patientrummen finns gummibeläggning på golven och Troldtekts akustiktak för att skapa en bra akustik.

I de gemensamma utrymmena finns också ett kök där patienterna kan laga mat tillsammans med personalen och andra patienter.

Träullsplattor från Troldtekt säkerställer god akustik på den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans nära den danska staden Roskilde

Tegelväggar med rätt gul nyans

Även från utsidan signalerar patientavdelningarna hemlighet:

– Vi har valt ett gulaktigt tegel med en lite bränd ton som påminner om en familjebostad, trots att våra fasader är 4,5 meter höga, så att patienterna inte kan klättra över dem, förklarar Henrik Richter Danielsen. Mycket arbete har lagts ner på att få rätt gul nyans på den nya rättspsykiatrins tegelväggar. Och murarna har haft fast arbete i ett och ett halvt år och lagt 600 000 tegelstenar.

Förutom tegelstenarna och de stora glaspartierna i patientrummen har innergårdens fasader präglade skivor i fibercement.

Förutom de fyra patientavdelningarna består den nya rättspsykiatriska kliniken Sct. Hans av en ankomstbyggnad som rymmer möteslokaler och besökslägenheter för anhöriga som får komma på besök. Dessutom ligger patientavdelningarna mot en stor aktivitetsträdgård med åtta meters fall. Trädgården är utformad så att den kan användas som en motionsslinga för att springa eller promenera. Men också som uppehållsplats med skulpturer och konst.

Det är inte alla patienter som får komma ut i trädgården. Det beror på hur frisk och farlig man är.

FAKTA: Ny Retspsykiatri Sct. Hans

  • Projektet består av fyra patientavdelningar, gemensamma aktivitetsytor utomhus och inomhus samt en ankomstbyggnad med personal och besöksfaciliteter.
  • Varje patientavdelning är utformad som en klunga med tre innergårdar.
  • Det finns totalt 126 vårdplatser på den nya rättspsykiatriska kliniken.
  • Projektet uppgår till 21 700 m².

TEMA: Hälsoframjande arkitektur

Ljus, luft, akustik och rummens disponering. Inte minst i psykiatrins nya byggnader används arkitektoniska grepp för att understödja behandlingen.

Här på temasidan fokuserar Troldtekt AB på visioner och praxis, möjligheter och fallgropar inom läkande arkitektur.

Akustiktak från Troldtekt i vårdbyggnad