TEMA: Kontor

Troldekt, Kontor C

Skypemöten och kunskapsdelning via mobiltelefoner. Digitala samarbetsmetoder ställer nya krav på design, akustik och inomhusklimat i det fysiska kontoret.

Läs vår intervju med Philip Tidd, kontorsdesigner hos den globala konsultbyrån Gensler. Han menar att framtidens kontor måste innehålla olika typer av platser, där medarbetarna kan koncentrera sig, samarbeta och inhämta ny kunskap.

Lyssna på ett inspirerande TED talk om akustik och se exempel på hur nya designlösningar från Troldtekt kan användas för att kombinera god akustik med unik design i kontorslokaler.

Kontor bör utformas för den virtuella världen

Digitala samarbetsverktyg och mobil teknik förändrar hur moderna arbetsplatser bör utformas.
 
Philip Tidd är kontorsinredare hos Gensler – ett konsultföretag som är ledande inom samarbetsbefrämjande design. Vid Nohr-Con-konferensen i Köpenhamn den 14 april höll han ett föredrag om framtidens kontorsdesign. Läs mer om hans insikter när det gäller nya trender för kontorsmiljöer.

Troldtekt, Vilhelm Lauritzen

Mänskliga faktorer bör vara vägledande för god akustik

Dr Christian Nocke från Akustikbüro Oldenburg i Tyskland är en världsledande specialist på rumsakustik. På konferensen DBZ Fachforum Akustik i Dortmund den 31 maj 2016 höll han föredrag om akustikens betydelse i kontorsmiljöer.

Här kan du läsa hans syn på hur man uppnår god akustik i kontorsmiljöer. 

Troldtekt Innovest SE

Ny guide: Fem tips för att skapa bra ljud i kontorslokaler

Det är fördelaktigt ur alla aspekter att ta hänsyn till akustik när man utformar nya lokaler eller renoverar befintliga lokaler.

Det här är en av huvudpoängerna i en ny guide från det danska arbetsmiljörådet (Branchearbejdsmiljøråd – BAR) för kontors- och administrationssektorn. Guiden är späckad med aktuella kunskaper och inspiration för att eliminera störande ljud i kontorslandskap. 

Troldtekt Globe Systems

TED talk: Byggnader måste designas även för öronen

Arkitekter brukar vara mer intresserade av hur en byggnad ser ut än av hur den låter. Men dålig akustik i en byggnad har stor inverkan på användarnas hälsa, effektivitet och sociala liv.

Det här är huvudtemat i det inspirerande TED-föredraget som hölls av Julian Treasure från Sound Agency i Storbritannien. Han ger även exempel på vad som krävs för att skapa bättre akustik.

Troldtekt TED Julian Treasure

Introduktion till akustik

Om akustiken är dålig, blir ljud till buller. Därför är det viktigt att känna till begreppen ljudtryck, taluppfattbarhet, frekvens, efterklang och absorptionskoefficient. 

Lär dig mer om de viktigaste begreppen inom rumsakustik, eller använd Troldtekts akustikkalkylator för att beräkna akustiken i ett rum.

Introduktion till akustik

Troldtekts akustikkalkylator

Vilhelm Lauritzen

Troldtekt, Vilhelm Lauritzen

Arkitektbyrån Vilhelm Lauritzen Architects gjorde om en gammal lagerlokal i Nordhavn i Köpenhamn till ett modernt kontor, och har nu sin bas där. Betonggolvet har behållits, befintliga pelare, väggar och balkar har målats vita och stora fönstersektioner har byggts in i de tidigare fönsterlösa ytterväggarna. Taket har klätts med Troldtekt-plattor med inbyggd belysning. 

Se bilder och läs mer

Innovest

Troldtekt Innovest SE

Naturen är en viktig del av kontorsbyggnaden Innovest, som har ritats av Aarstiderne Arkitekter och är på väg att bli DGNB-certifierad. Byggnaden har ett atrium med vattenbassänger och växtbeklädda väggar, och på flera platser växer bambuträd. Alla tak är klädda med Troldtekt-plattor. Innovest rymmer företag, utbildningsorganisationer och Ringkøbing-Skjern Forsyning, ett kommunalt vattenverk.

Se bilder och läs mer

Kontorshus C

Kontor

Den världsberömda amerikanska arkitekten Frank Gehry har ritat översiktsplanen för hamnen i Sønderborg i Danmark. Kontorshus C ligger precis vid vattnet och ritades av arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen. Troldtekt-plattor på balkongsidorna och i taken ger en akustiskt behaglig miljö som matchar den exklusiva arkitekturen.

Se bilder och läs mer

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter