Tema: Arkitektur i kulturhuvudstaden

Aarhus Ø

Europas ögon är riktade mot Aarhus, som är Europas kulturhuvudstad 2017. Det ger extra uppmärksamhet åt stadens kreativa yrkesfack, däribland en rad större och mindre arkitektbyråer.

Detta tema innehåller stadsutvecklare Rune Kildens exempel på de fantastiska förändringar som sker i hamnområdet Aarhus Ø.

Läs också intervjun med Jørgen Bach, som är partner i Arkitema. Han är också styrelseordförande i The Architecture Project – ett företagskluster som bland annat arrangerar Rising Architecture Week. Arkitekturbiennalen pågår den 11–15 september 2017 i Aarhus.

Rising Architecture Week bjuder på olika event i staden och en konferens på Godsbanen, där ett fem meter högt korthus av Troldtekt akustikplattor blir inramning för en debatt om arkitektur som lösning på framtidens utmaningar.

Måsarna flyger, arkitekturen tar form

Under de senaste sju åren har norra hamnområdet i Aarhus omvandlats från containerhamn till en attraktiv stadsdel där välrenommerade arkitektfirmor skapar spännande arkitektur.

Det kan vara en utmaning att göra nybyggda stadsdelar levande, men hamnbad, trädgårdar, restauranger och ett 128 meter högt utsiktstorn ska göra Aarhus Ø till en samlingspunkt i stan.

Troldtekt, Aarhus Oe

Tillväxtambitioner för Aarhus arkitektbiennal

Den ”aarhusiska” arkitektmiljön är som en stor familj, som 2014 formellt gick samman i The Architecture Project. Företagsklustret synliggör arkitekterna i Aarhus och skapar arbetstillfällen inom de kreativa yrkena.

Detta sker bland annat genom event som Rising Architecture Week, som pågår den 11–15 september 2017 i Aarhus. Jørgen Bach, styrelseordförande i The Architecture Project och partner i Arkitema, beskriver ambitionerna.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt-korthus som inramning för biennal

Rising Architecture Week bjuder på flera arkitekturevenemang i Aarhus, Europas kulturhuvudstad 2017. I den kreativa miljön på Godsbanen intar det tyska arkitektkollektivet Raumlabor scenen, med en imponerande Troldtekt-installation.

Installationen består av Troldtekt akustikplattor, uppbyggda till ett fem meter högt ”korthus”. När biennalen är över kan plattorna tas ner och återanvändas i byggnaden, betonar arkitekterna.

Troldtekt, Raumlabor - Rising Architecture Week 2017

Vulkanen

Kulturhuvudstad

Den sex våningar höga byggnaden på Aarhus Ø rymmer 99 ungdomsbostäder med minimal energiförbrukning. I byggnadens mitt finns ett estetiskt atrium, ritat av Cubo Arkitekter och Terroir. Atriet har designats till ett föränderligt rum, där glaspartiernas färger skiftar och Troldtekt-tak ger behaglig akustik.

Se bilder och läs mer

"Hamnhusen"

Kulturhuvudstad

Den blockliknande byggnaden har utsikt mot Aarhus yachthamn och rymmer 83 lägenheter och 179 ungdomsbostäder. Hamnhusen (Havnehusene) är ett nollenergiprojekt, och byggdes med fokus på kvalitet från insidan och ut. Grå Troldtekt-tak sörjer för god akustik mellan de omgivande materialens hårda ytor. 

Se bilder och läs mer

"Lagerhusen"

Troldtekt, Pakhusene Aarhus

Ett fantastiskt läge, rejäla material och ett väl utfört hantverk är kännetecknande för "lagerhusen" (Pakhusene) på Aarhus Ø. De tre höghusen, med en murad fasad av svartbrunt tegel, har ett rått uttryck både utvändigt och invändigt, med synliga betongytor, frilagda ventilationskanaler och Troldtekt akustiktak i naturgrått. Företagslokalerna bjuder in till delningsekonomi med invånarna i området.

Se bilder och läs mer

Prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ich få aktuell inspiration om akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande levereras direkt til din inkorg.

Nyhetsbrevet utkommer ungefär fyra gånger per år och varje utgåva erbjuder en relevant tema, som beskrivs med artiklar, bilder och videoklipp.

Troldtekt nyhetsbrev

Temaöversikt

Troldtekt fokuserar genom temautgåvor löpande på aktuella trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.

Troldtekt Newsletter